Ez majdnem olyan karácsony volt, mint amilyet elképzel az ember – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol az idén először ült a mikrofon mögé. A miniszterelnök kiemelte, nincs vége a járványnak, és bár az omikron kevésbé okozhat súlyos tüneteket, az oltásnak így is fontos szerepe van, érdemes beadatni a harmadik vakcinát is. Közölte, januárban minden hét végén, csütörtökön, pénteken és szombaton oltási akciónapokat tartanak, Pfizerből 2 millió, Modernából 700 ezer vakcina áll rendelkezésre. A negyedik oltás kapcsán hozzátette, mindenkinek azt javasolja, konzultáljon a háziorvosával: a harmadik adag után legkorábban négy hónappal vehető fel, hat hónappal később pedig már javasolt is.

Fotó: facebook.com/orbanviktor

A kormányfő hangsúlyozta, a szakemberek javaslatára változtattak a járványügyi protokollon, és a nyugati példák is azt mutatják, hogy ez a jó út. A karantén hossza 10-ről 7 napra csökken, a védettségi igazolvány pedig február 15-től oltottsági igazolvánnyá alakul.

A kórházi kapacitásaink fantasztikusak – közölte Orbán Viktor, aki hosszan dicsérte az egészségügyben dolgozók munkáját. Momentán 2611 koronavírusos embert ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 243-an vannak, gyermek nincs közöttük.

A miniszterelnök az élelmiszerárstop kapcsán kiemelte, nem lehet megállítani az inflációt az országhatárokon, ám a hatásait a kormány képes tompítani bér- és nyugdíjemeléssel, illetve megfogja az árak emelkedését ott, ahol lehetséges, célzottan, bizonyos területeken.

Magyarországon nem is tudják, milyen feszültséget okoz nyugaton a családoknál a rezsiár növekedése, ami helyenként 100 százalékos közölte Orbán Viktor, aki a 2012-ben bevezetett rezsicsökkentés fontosságáról is beszélt. Hozzátette, az üzemanyagok árának emelkedését megállították, és a kamatstop bevezetését is felidézte.

Ezek példátlan intézkedések

 – szögezte le a kormányfő, mert ilyen lépéseket alig, vagy sehol nem tettek meg Európában. Kiemelte, ettől függetlenül mástól tanulni sosem szégyen, a kormány az élelmiszerárstop kapcsán a szerbek példáját vette alapul. Azt mondta, reméli, nem szükséges a fenyegetés a jelentős büntetési tételekkel és az ellenőrzésekkel, mert a nagy nemzetközi élelmiszerláncok is betartják a szabályokat a következő 90 napban.

Hogy Brüsszel mit fog tenni, azt nem tudjuk, ott nem a józanész, hanem a piaci dogmák érvényesülnek

 – jelentette ki Orbán Viktor arra a kérdésre, nem tartanak-e EU-s vizsgálattól az élelmiszerárstop kapcsán. Közölte, nem tárhatják szét a kezüket, amikor negatív hatások érvényesülnek a gazdaságban, be kell avatkozniuk, még akkor is, ha Brüsszelben nem így gondolják. Felidézte, a magyar baloldal korábban nem szavazta meg az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra történő csökkentését.