Az idei adócsomag részeként bevezetett szja-mentességnek köszönhetően a 25 éven aluliak a közmunkásbérből 16,5 ezer forintot, a minimálbérből 30 ezer forintot, a garantált bérminimumból 39 ezer forintot, míg az átlagbérből 64 ezer forintot vihetnek haza többletként havonta– derült ki a GKI közleményéből, amely rögzíti, közel 450 ezer fiatalt érint a 140 milliárd forintos adócsökkentés.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A 25 év alattiak 58 százaléka bruttó havi 100 ezer forintnál kevesebbet keres, ennek oka, hogy ebben a korosztályban jellemző az alkalmi és diákmunka, amit sok esetben csak időszakosan vagy hétvégenként, esetleg a hét egy-két munkanapján végeznek a tanulás mellett. A 2020-as statisztikák alapján a 25 év alattiak 16 százaléka keresett havi 250 ezer forint felett.

A GKI megjegyzi, az csak abban az esetben ér jelentős nettó keresetemelkedést, ha ezt a munkáltató is elfogadja, mert amennyiben nem kíván bérfeszültséget okozni a kedvezmény érvényesítésével, megteheti, hogy a bruttó bért úgy mérsékli, hogy a nettó kereset kevésbé emelkedjen.

Az szja-mentesség némileg élénkítheti a korcsoport munkakínálatát, ugyanakkor a munkaerőhiány visszatértével az így kialakuló többletfoglalkoztatás egy része vélhetően ennek hiányában is megvalósult volna. Az adócsökkentés a munkavállalási hajlandóságot tudja növelni, miközben, ha ez egy laza munkaerőpiaci helyzettel párosul, akkor aligha képes befolyásolni a foglalkoztatottságot

– szögezte le a VG megkeresésére Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

A szakember úgy véli, viszonylag szűk munkaerőpiaci rétegről beszélünk, amikor a 25 év alattiakat vizsgáljuk, akik meglehetősen egyedi helyzetben vannak. Egyrészt ebben a korban zajlik a munka világával történő megismerkedés, másrészt a munkaerő-kereslet is ingadozó ebben a korcsoportban. Jellemző rá a szezonalitás, miközben rendkívül kitett a válságoknak, a leépítések során ugyanis elsősorban a pályakezdők veszítik el munkájukat, hiszen a vállalatok számára ők a legkönnyebben nélkülözhetők.

„A válság előtti magyar munkaerőpiacon fontos szerepet kapott ez a korosztály, hiszen bár kevés tapasztalattal rendelkezik, a munkaerőhiány miatt a figyelem feléjük fordult és jelentősen mérséklődni tudott a korosztály munkanélküliségi rátája. Ennek volt köszönhető, hogy a foglalkoztatási ráta ebben a csoportban a Covid-krízis előtt közel húszéves csúcsra, ismét 30 százalék közelébe emelkedett.

Mindezek alapján inkább csak néhány tízezres, mintsem több százezres nagyságrendű munkaerőpiaci tartalékról beszélhetünk”

– jelentette ki Virovácz Péter.