Az év utolsó hónapjában is folytatódott a villamosenergia-árak emelkedése: decemberben a másnapi piacon (DAM) újabb csúcsok dőltek meg. A magyar piacon a villamosenergia-kereslet dinamikusan bővült, a bruttó fogyasztás 5,3 százalékkal volt magasabb, mint 2020 decemberében, és az adott évben 

negyedszerre is megdőlt a bruttó negyedórás téli rendszerterhelési rekord 

– derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) decemberi árampiaci jelentéséből.

A 28 európai ország adatai alapján aggregált 2021. decemberi nettó villamosenergia-fogyasztás az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékkal emelkedett. Európa öt legnagyobb piacán a nukleáris és megújuló termelése csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a fosszilis termelés aránya 32 százalékról 35-re emelkedett, a szénerőművek termelési volumene 19,8, a gázerőműveké pedig 8,8 százalékkal volt magasabb.

A magasabb fogyasztás, a fosszilis termelés arányának növekedése, a tényezőárak drágulása 

2021 decemberében a másnapi piac (DAM) árainak további növekedését okozta. 2021. december 21-én 17 órától a spotár Németországban és az egész régióban 620 €/MWh volt, ami az előző évi ár csaknem 14-szerese. Az egész régióra jellemző ártüske okát az adta, hogy a rendkívül alacsony német szélerőművi termelés pótlásához – a sosem látott földgázárak mellett – szükség volt a gáztüzelésű erőművek termelésére. A hónap végén csak az enyhe időjárás és a német szélerőművi termelés felfutása mérsékelte az árakat.

Fotó: Shutterstock

December során az éves termék ára is extrém ingadozást mutatott. A hónap legmagasabb értéke december 22-én a német piacon jelentkezett 324,6 €/MWh-val, ami több mint duplája a volt a hó eleji értéknek. A villamosenergia-ár ingadozásának fő mozgatórugója a hónap során a földgáz árának ingadozása és a szén-dioxid árának emelkedése volt.

A magyar piacon a villamosenergia-kereslet dinamikusan bővült decemberben. 

A bruttó fogyasztás 5,3 százalékkal volt magasabb, mint 2020 decemberében. 2021. december 9-én az évben negyedszerre is megdőlt a bruttó negyedórás téli rendszerterhelési rekord: az új csúcs 7361 MW volt. A magyar termelés csak 1,3 százalékkal tudott bővülni, mivel a paksi atomerőmű egyik blokkja december 16-ig éves karbantartás miatt nem állt rendelkezésre. A szezonális hatásoknak megfelelően a naperőművek csak a termelés 2,6 százalékát tudták biztosítani, és a magas jövedelmezőség ellenére a lignittüzelésű erőművi termelés is csökkent. E hatásokat a gáztüzelésű erőművek teljesítményének 32 százalékos növekedése ellensúlyozta.

Az áramkereslet kielégítéséhez az növelésére is szükség volt: 

a nettó import a fogyasztás 32,2 százalékát fedezte. A szokásos szlovák és ukrán behozatal mellett a többlet Románia és Szerbia irányából érkezett. Ausztriába az alacsony vízerőművi termelés miatt továbbra is exportáltunk.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.