Új szolgáltatással bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA), mostantól az egyszerűsített foglalkoztatás (efobejelentés) is rögzíthető az oldalon – jelentette be hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV saját fejlesztésű webes alkalmazásának használatához nincs szükség semmilyen külső program telepítésére: egyszerűen, internetes eléréssel, akár okoseszközről is gyorsan elintézhető számos ügy, csupán személyes ügyfélkapu-hozzáférésre van szükség mindehhez.

Fotó: Shutterstock

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló bejelentés – KAÜ-azonosítás után – akár közvetlenül a munkakezdés előtt is beadható. A küldés előtt a felhasználó az „érvényes” bejelentéseket lekérdezheti és az új adatokat visszavonhatja és törölheti is.

A dokumentumok garantáltan hiba nélkül kerülnek az adóhivatalhoz, ugyanis a fals adatokat blokkolja a rendszer, a feldolgozhatatlan bejelentés nem küldhető be. Így azt is ellenőrzi az ONYA, hogy a foglalkoztatott neve és az adóazonosító jel összetartozik-e, és erről azonnal – legkésőbb az „Ellenőrzés”/„Véglegesítés” gomb megnyomása után – visszajelez az adózónak.

Továbbra is elérhető az Általános Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ÁNYK) a T1042E jelű űrlap, amelyen bejelenthető az egyszerűsített foglalkoztatás, azonban az ONYA könnyebb megoldást jelent.

Az ONYA a NAV honlapján az „Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” menüpontból érhető el. A NAV-nál online intézhető ügyek köre folyamatosan bővül.