Novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene – a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – 3,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 6,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 2021. január–novemberi időszak egészét vizsgálva a forgalom volumene 3,2 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

A friss KSH-adat annak fényében meglepő, hogy az előző hónapokban 5-6 százalékos bővülésre rendezkedett be a szektor. Egészen pontosan az áprilisi 10,6 százalékos szárnyalás után május és október között hatból négyszer 5 és 6 százalék közötti mértékben nőtt a kiskereskedelem.

A mindössze 3,8 százalékos novemberi növekedés azért is váratlan, mert komolyabb korlátozásokkal ezúttal nem kellett szembenézniük a boltoknak, az újbóli maszkviselési kötelezettséget leszámítva (november 20-tól). Ráadásul a Black Friday-akciókkal elindult a karácsonyi bevásárlási szezon, igaz, a november 15-én elrendelt hatósági benzinár nyomot hagyott a statisztikában.