Online helyett idén újra élő városvezetésekkel ünneplik Budapesten az Idegenvezetők Világnapját. Az immár húsz éve a  Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és idegenvezetői szervezésében zajló négynapos programsorozat most jól illeszkedik a BKIK Újra nyitva Budapest programjába is, amely a város újraindulását segíti többféle módon.

Az idén február 24-27 közötti időszakra  meghirdetett 50  túra között lesz különjáratú villamosos városvezetés, valamint gyalogos, buszos és hajós városnéző túra is, igaz, számszerűen csak fele annyi, mint megszokott, de az érdeklődés máris óriási, az ingyenes programok többségére már a meghirdetés napján beteltek a helyek. 

Szathmáry Kristóf, a BKIK tiszteletbeli elnöke a hagyományosan turisztikai szezon indítónak számító programsorozat beharangozóján elmondta: a tavalyinál mindenképpen erősebb turisztikai szezonra számítanak, az ágazatban érdekelt vállalkozások optimizmussal tekintenek a jövőbe, miután minden jel arra utal, hogy a korábbi két évben elszenvedetthez hasonló mértékű visszaesésre már nem kell számítani.

A turizmus nagyon nehéz időszakon van túl - mondta - a járvány a 10-15 éve tartó felívelésbe rondított bele, most az alapkérdés, hogy milyen turizmus lesz az újrainduló, meglóduló tavaszi időszakban. 

Az ünnepi programsorozat remek étlap abból, hogy mit kínál most Budapest, a tematikus sétákon a Duna szerepét és jelentőségét, az egykori iparnegyedek megújulását és funkcióváltását egyaránt megismerhetik a tematikus sétákon az érdeklődők - tájékoztatott Medzay Anikó, az Idegenvezetői Világnap budapesti programjainak szervezője. 

Fotó: Shutterstock

Tavaly a kamara elindította azt a belföldi forgalomélénkítő programot, aminek első pillére egy 50 millió forintos pályázat volt - emlékeztetett Csókay Ákos, a BIK főtitkára. A támogatásra 44 étterem jelentkezett, ahol 10 ezer vendéget láttak vendégül egyenként ötezer forint értékben a pandémia hétköznapi hősei, orvosok, betegellátók, rendőrök, katonák, buszvezetők, köztisztasági alkalmazottak közül. A program második lába pedig az a 25 millió forintos keretösszegű pályázat volt, aminek keretében kétnapos budapesti látogatásra vittek vidéki buszos csoportokat ugyancsak a járvány során erőn felül teljesítő ágazatokban dolgozókat. 

A vállalkozásokat és a helyi gazdasági élet újraindítását és visszaépülését segíti a BKIK programcsomagjának harmadik eleme is. Ennek során 

egyetemi szakemberekkel bevizsgáltatták a kiskereskedelemben elérhető légtisztító berendezéseket, és ezek közül 60 félét ajánlólistán szerepeltetnek, 25-30 százalékos vételár kedvezménnyel kamarai tagoknak. 

A légtisztítók beszerelése a zárt üzletterű vállalkozások működését segíti a pandémiás időkben, pontosabban a vásárlói, látogatói bizalom erősítését a levegő fertőtlenítését garantáló szolgáltatók, vendéglátók részéről.