Fejlesztette telephelyét Bükkszentkereszten a gyógynövények feldolgozására szakosodott, a Györgytea cégcsoporthoz tartozó Pharmaherb Kft., a vállalat 407 millió forint összegű beruházásához a kormány 276 millió forinttal járult hozzá az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretében. A Györgytea cégcsoport családi vállalkozás, amely Szabó György, a "bükki füvesember" gyógynövényes készítményeit állítja elő, és tapasztalatait hasznosítja termékeinél. 

Fotó: Vajda János / MTI

Az EPT keretében 57 céget támogattak

A kormány gazdaságpolitikájának 2010 óta fontos elve a magyar vállalkozások támogatása, fejlődésüket adócsökkentésekkel, az adminisztráció könnyítésével, a beruházások támogatásával segíti - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Kiemelte: a családi vállalkozások a magyar gazdaság alapkövei, erős helyi gazdaság és tartós munkahelyek nincsenek erős családi vállalkozások nélkül, a kis- és középvállalkozások gazdasági szerepe folyamatosan erősödik, a munkavállalók kétharmadának ezek a cégek adnak munkát.

Hangsúlyozta: a kormány gazdaságpolitikájában kiemelt hangsúlyt kapott a megfelelő szabályozási háttér kialakítása, a stabil és kiszámítható működési környezet létrehozása, a tartós növekedési feltételek biztosítása. Varga Mihály szólt arról, hogy az elmúlt időszak gazdaságpolitikája meghozta eredményét, a 2010 és 2020 közötti évtized a magyar gazdaságtörténet egyik legeredményesebb időszaka volt. A gazdaság teljesítménye 33 százalékkal erősödött 2010 óta, a beruházások értéke megháromszorozódott. 

Emlékeztetett: a sikeres újraindítás tette lehetővé, hogy a kormány tavaly és idén összesen 2100 milliárd forintos adócsökkentést hajtott végre, mérsékelve a családokat és a vállalkozásokat terhelő közterheket. A miniszter ismertette: a kormány a hazai önellátás erősítésére hozta létre az ETP-t, amelynek keretében több mint 66 milliárd forint kormányzati támogatással 57 cég valósít meg mintegy 86 milliárd forint összegű fejlesztést az ország számos pontján.

A minőség mindenek felett

Varga Mihály a Györgytea beruházásáról elmondta: a magyar emberek bíznak a hazai termékekben, a magyar módszerekben, és különösen nagy a bizalom a tradicionális magyar vállalatok iránt. Ezért is fontos, hogy a vállalat beruházása magas minőségű termékek nagyobb mennyiségű gyártását, a hazai piaci igények jobb kiszolgálását eredményezi. 

Lopes-Szabó Zsuzsa, a Györgytea Kft. ügyvezető igazgatója az avatáson elmondta, hogy a vállalkozás 2018-ig teljes egészében önerőből végezte minden fejlesztését, és teremtett több mint negyven munkahelyet egy hátrányos helyzetű térségben. Hozzátette: 2018-ban nyílt lehetőség arra, hogy a már régóta aktuális új raktárépület és feldolgozóüzem építését pályázaton elnyert pénzből és önerőből megkezdjék, a beruházást 2021 végén fejezték be. Az Opten adatai szerint a Pharmaherb Kft. 2020-as árbevétele meghaladta a 800 millió forintot, a 2019-es 419 millió forint után. 2020-ban az üzemi eredménye pedig 200 millió forint felett volt.