A gazdasági környezet, így a gyorsuló az Ukrajnában zajló háború miatt bizonytalanabbá váltak a gazdasági kilátások, ez pedig a lakáspiacra is hatást gyakorolt. Ahogyan arra számítani lehetett, a lakásvásárlók egy része rákapcsolt, jelentősen csökkent ugyanis az eladási idő mind a fővárosban, mind a Budapesten kívüli piacon – derült ki az ingatlan.com elemzéséből.

A gyorsulás annak köszönhető, hogy sokan tartanak a lakások további drágulásától, ezért minél hamarabb szeretnének lépni. 

Többen azért is előrehozták az adásvételeket, mert az infláció ellenszereként alkalmazott kamatemelések miatt drágulás látható és várható a lakáshitelek terén is” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, a befektetési célú vásárlók viszonyulása a helyzethez még kérdéses, mivel már számos olyan elérhető, ami az ingatlanoknál magasabb hozamot biztosít. A vevők aktivitása várhatóan lecseng az első fél év végére, ami őszre új helyzetet eredményezhet az ingatlanpiacon.

Az elemzés szerint Budapesten továbbra is a panellakások kelnek el a leggyorsabban, 

a lakótelepi ingatlanok sikere nem meglepő, hiszen olcsóbbak téglaépítésű társaiknál és a családi házaknál. Az idén a fővárosi panelek már 51 nap alatt gazdára találtak a tavalyi első negyedév 85 napjával szemben. A téglaépítésű fővárosi lakások értékesítési ideje az idén 102 napra csökkent. Ugyanez tavaly átlagosan 113 nap volt.

Fotó: Karnok Csaba

A Budapesten kívüli piacon is jól látszik a gyorsulás. Az idén a megyei jogú városokban lévő lakások eladása 61 nap alatt megtörtént, miközben 2021-ben ehhez több mint egy hónappal több időre, 102-re volt szükség átlagosan. A megyei jogú városokban lévő házakra is hamar bejelentkeztek a vásárlók: az idén 95 nap alatt elkeltek, míg a múlt évben 144 nap volt a jellemző.

A kisebb városokban található lakásoknál a tavalyi 110-ről 82 napra csökkent az eladási idő, a családi házaknál pedig 162-ről 123-ra. A községek adatai nézve pedig kiderül, hogy az ottani házak 128 nap alatt elkeltek az idei adatok szerint, míg ugyanez 2021-ben több mint 166 nap alatt történhetett meg.