Fogyóban vannak a kiskereskedelmi készletek, ezért sürgős kormányzati beavatkozásra van szüksége annak a 800 ezer magyar betegnek, akik tartós vagy átmeneti fogyatékuk kezelésére a társadalombiztosító által támogatott gyógyászati segédeszközök használatára jogosultak. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által jelenleg finanszírozott segédeszköz támogatás rendszer fenntarthatatlan a 400 forint közeli euró és 260 ezer forint garantált bérminimum mellett – hívja fel a figyelmet a legnagyobb hazai gyógyászati segédeszköz (gyse) szakmai szervezet, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ).

Fotó: Shutterstock

Kiemelték: még mindig nem jelent meg a Pénzügyminisztérium által már jóváhagyott hárommilliárd forint forrás elosztását szabályozó rendelet. Ha nem változik a vényköteles gyógyászati segédeszköz ellátás közfinanszírozása, akár napokon,

heteken belül tízezres tömegben jelenhetnek meg az egészségügyi intézményekben azok a cukorbeteg, inkontinens, sztómával élő, hallássérült vagy daganatos betegek, akik segédeszközök használatára szorulnak, de piaci áron nem képesek megvásárolni a nekik szükséges gyógyászati segédeszközöket.

Kiemelték: a kiskereskedelmi készletek kifogyóban vannak és a kormány haladéktalan közbelépése nélkül súlyos ellátási problémák jelentkezhetnek, ha a gyártó és az importőr is kivonja termékeit a hazai piacról. A FESZ szerint mihamarabb szükség lenne 2006-os gyógyszergazdaságossági törvény módosítására is. A FESZ szerint a törvény megjelenésekor a dollár 194, az euró 256 forinton állt, a szakdolgozói bérminimum 68 625 forint volt.