Minden gabonakivitelt még ma betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt

– mondta pénteken az RTL Híradónak Nagy István. Az agrárminiszter közlése szerint még pénteken kiadják az erről szóló kormányrendeletet.

Fotó: Pavlo Pakhomenko / Europress/AFP

Nagy István elmondása szerint 

minden gabona kivitelét megtiltják Magyarország területéről, miután a gabona ára emelkedésnek indult a tőzsdéken.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, és az ország ellen indított orosz háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett.

Oroszország február 24-i inváziója súlyosan akadályozta a fekete-tengeri kikötőkből kiinduló kereskedelmet, és 40 százalékkal felhajtotta a chicagói Wv1 referenciabúza globális árát, számolt be róla a Reuters is.

Az Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzakivitelének 30 százalékát és a kukoricaexport 20 százalékát adják, az ezekből az országokból kiinduló ellátási zavarok pedig emberek millióinak élelmezésbiztonságát fogják aláásni, a Közel-Kelet és Észak-Afrika pedig különösen sebezhető, mivel importfüggők – mondta Julie Marshall, a Világélelmezési Program (WFP) szóvivője.

Emellett várhatóan az étolaj ára is emelkedni fog az ukrán háború miatt, mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre.