Amíg az ingatlanom értékesítésre nem kerül, a  meghirdetett ingatlant felajánlom az Ukrajnából érkezők befogadására, amennyiben annak rezsiköltségét, és a közös költséget a befogadott vállalni tudja. Ha ilyen helyzetbe kerültél, vagy ismersz valakit, aki rászorulna, akkor juttasd el hozzá ezt a hirdetést – írja egy zuglói lakást hirdető eladó, akinek magánszemélyként tett felajánlására, akárcsak az akcióban résztvevő többi ingatlanra az Ukrajna szóra keresve lehet rátalálni az ingatlan.comon. 

Fotó: KUNIHIKO MIURA / AFP

 Az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László kérdésünkre elmondta, február 28-án hétfőn indult az akciójuk, azóta folyamatosan nő nem csak a keresők, de a felajánlott lakások száma is. 

Jelenleg több mint 40 ingatlant találnak a hosszabb-rövidebb időre ingyenes, vagy nagyon kedvezményes áron szállást keresők Budapesten és több vidéki településen Békéscsabától Sopronig. Arról egyelőre nincs visszajelzés, hogy mennyien jártak sikerrel, de több mint 400 konkrét érdeklődést rögzítettek már, ami azt jelzi, hogy a kereslet és a kínálat kezd összeérni.

Az első körben csak az aktuálisan futó kiadó és eladó lakások hirdetőit érte el a portál kezdeményezése, de a havi 3,5-4 milliós látogatottságú oldal már azokat a felajánlókat is várja és segít összekapcsolni a menekültekkel, akik egyébként nem tervezik ingatlanjuk piaci hasznosítását, csupán így tudnak és szeretnének segíteni. 

Mint Balogh László hangsúlyozta, aki teheti, ingyenes átmeneti lakhatással segíti a hazájukat elhagyni kényszerülőket, de vannak olyanok is, akik a rezsit, vagy kedvezményes díjat kérnek a lakóktól, ami ugyancsak óriási segítség sokaknak. Mint az ingatlan.com illetékese rámutatott, 

sok kárpátaljai magyar és számos ukrán nemzetiségű munkavállalói is dolgozik Magyarországon, akiknek hirtelen megoldhatatlan feladat piaci áron az egész családjuknak lakást bérelni. Számukra is nagy segítség, ha átmenetileg ingyen vagy fejében, nagyon kedvezményesen jutnak kulturált lakhatási lehetőséghez, hiszen teljesen elölről kell kezdeniük az életüket.

Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP

A lakáshasználat pontos feltételeit nem minden felajánló közli a hirdetésben. A kínálat is nagyon vegyes, van, aki frissen felújított lakását ajánlja fel a háborús menekültáradatra elsőként reagáló ingatlan.com akciójához csatlakozva. A hirdetési portál a meglévő felületét használva, az új keresőszóval – Ukrajna – bővítve tudta gyorsan elindítani az akciót. A menekülteknek felajánlott lakásokat közvetlenül az ukrajna.ingatlan.com oldalon listázva is elérhetik az érdeklődők.

A kereskedelmi szálláshelyek által a menekülteknek felajánlott szállásokat pedig a szallas.hu oldalán lehet megtalálni. Ezen az oldalon jelenleg 114 szálláshely kínál menedéket az Ukrajnából érkezőknek. Időközben megmozdult a szállodaipar is, a Danubius Hotels a Keleti pályaudvar mellett található legnagyobb, 499 szobás szállodáját teljes egészében a partnerszervezeteken keresztül érkező menekültek számára nyitotta meg, előzőleg pedig a Hotel & More Group a Körszálló 50 kétágyas szobáját ajánlotta fel az Ukrajnából érkezőknek.