A PwC globális felmérésben a családi vállalkozások következő generációs tagjai számoltak be a legfontosabb prioritásaikról és az előttük álló kihívásokról. A kutatásban megkérdezettek közel fele, 43 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy elkötelezettebbnek érzi magát a vállalkozás iránt, és aktívabban részt vesz a szervezet életében mint a világjárvány előtt. 

A válaszadók 56 százaléka úgy véli, hogy a családtagok közötti, vállalkozással kapcsolatos kommunikáció a világjárvány alatt fokozódott. Úgy tűnik azonban, hogy a pandémia okozta bizonytalanság miatt a jelenlegi generáció kevésbé hajlandó átadni az irányítást, és a következő generáció tagjai számára is nehezebbé vált az érvényesülés. A 2019. évi felmérés során az utódok 48 százaléka mondta azt, hogy jelentős belső feladatokat kapnak, most mindössze 28 százalékukuk nyilatkozott így. 

Fotó: Shutterstock

A válaszadók több mint fele (57%-a) szerint a jelenlegi generáció vonakodása a nyugdíjba vonulástól szintén nagy kihívást jelent a fiatalabb nemzedék számára. A következő generáció tagjainak 39 százaléka tapasztalt ellenállást a vállalkozáson belül a változások elfogadásával szemben. Pozitív fejlemény azonban, hogy a családi vállalkozások 61 százaléka rendelkezik utódlási tervvel, és a megkérdezettek 39 százaléka részt is vett ennek kidolgozásában.

„A tapasztalatok szerint hazánkban átlagosan minden harmadik cég elbukik a generációváltáskor. Ennek egyik oka, hogy Magyarországon csak a rendszerváltást követően indultak az első családi cégek, így nem áll rendelkezésre minta és tudás az átadásra. Ráadásul itthon általában kisebbek a családi vállalkozások mint Nyugat-Európában, ami azzal is jár, hogy jóval több feladat hárul az alapító tulajdonosra, nincs kapacitás strukturált irányításra, így a sikeres átadás is sokkal esetlegesebb.”

- közölte Polacsek Csaba, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának cégtársa.

A járvány alatt is gyorsan nőtt a kkv-hitelek piaca

Jelentősen nőtt a koronavírus-járvány előtti utolsó évhez képest a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek állománya Magyarországon*, amely alapján elmondható, hogy a kkv-k finanszírozási lehetőségeit kevéssé viselte meg a pandémia. A CIB Banknál szintén stabilan emelkedett a kkv-hitelek állománya 2020-2021-ben, amelynek eredményeként a pénzintézet magas minőségű vállalati portfóliója összességében a piacot meghaladva, több mint harminc százalékkal gyarapodott ebben az időszakban. A kkv-k hitelállományának közel kétharmadát változatlanul három ágazat – a feldolgozóipar, a és a mezőgazdaság – adja, ezen belül is az első kettő az inkább domináns.