Javul a járványhelyzet Európában, lefelé mennek a számok, de soha nem látott magas értékekről – mondta Merkely Béla a Szenior Akadémia rendezvénysorozat legutóbbi előadásában. A Semmelweis Egyetem rektora szólt arról is, hogy ez az első olyan világjárvány, amelyet a média élőben közvetített, a pandémiát pedig infodémia kísérte. 

Fotó: Shutterstock

„A végtelen mennyiségű információáradat, adat és magyarázat, félreérthető média- és socialmédia-megjelenés elbizonytalanította a lakosságot, és ezért sokakkal nehéz volt elfogadtatni azt a régóta ismert igazságot, hogy az oltás véd meg minket a betegségektől” – mondta előadásában.

Merkely Béla az átoltottsággal kapcsolatban elmondta: február 20-ig több mint hat és fél millió magyar állampolgár kapott oltást, közülük mintegy 6,1 millió embernek legalább két oltása van. A korosztályi megoszlás szerint: a 80 év felettiek több mint 78 százaléka a teljes alap oltási sorral rendelkezik, de legmagasabb arányban a 70–79 év közöttiek oltottak, 86,1 százalékuk megkapta a vakcinát.

Fotó: Huszár Gábor

Az oltottsági arány a korral csökken, a 18–24 évesek között például 55,2 százalék a teljes oltási sor. Nemzetközi összehasonlító adatokat felvetítve hangsúlyozta: minél alacsonyabb egy országban a vakcinációs arány, annál magasabb a halálozás. 

Részben a Semmelweis Egyetem, részben a Szegedi Tudományegyetem adatain alapuló elemzést ismertetve elmondta: 

Az oltatlanok 3,6-szer gyakrabban kerültek kórházba, mint azok, akik a teljes oltási sort megkapták.

Intenzívre, lélegeztetőgépre pedig 6,5-szer több oltatlan került.

A harmadik hullámban haltak meg a legtöbben

Hazánkban az első hullámban 4102 esetet regisztráltak és 573-an haltak meg, a második hullám esetszáma 356 194 volt, míg 13 289 fő hunyt el. A brit variáns okozta harmadik hullámban  447 966 esetet és 16 143 elhunytat regisztráltak, míg a delta okozta negyedik hullámban 437 056 és 9164 volt ez a két szám. A rendkívül fertőzőképes omikron kiváltotta ötödik hullám során 517 560-an fertőződtek meg február 22-ig, de a vártnak megfelelően alacsonyabb, 4260 volt a halálozás, súlyos pulmonológiai szövődmények szinte csak oltatlanoknál fordultak elő.

A betegellátás terén a két év alatt 9538 fekvőbeteget kezeltek Covid–19-cel összefüggésben az egyetemi klinikák. 

Volt olyan, hogy egy időben 700 beteget ápoltak, akik közül százan intenzív osztályos ellátást igényeltek.

Jelentős szerepet vállalt az egyetem egyebek mellett az ECMO- (műtüdő)-kezelésekben, amelyet 65 betegnél alkalmaztak, köztük több kismama életét is sikerült így megmenteni. 2020. december 26-án elsők között indult el az egyetemen a vakcináció, eddig több mint 522 ezer oltást adtak be az intézményben.