Februárban az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal lassult a vényköteles gyógyszerek forgalma, a patikai költés 46,7 milliárd forint volt. Ez az elmúlt fél év leggyengébb teljesítménye, januárban még 47,3 milliárdon zárt a receptköteles kassza – közölte a VG-vel kutatásának eredményeit a Hiflylabs Zrt.

Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

Az elemzőcégnél az előző évi alacsony bázishoz képest viszont 6,9 százalékos forgalombővülést mértek, ami annak is köszönhető, hogy tavaly februárban mélypontra került a gyógyszerforgalom a koronavírus harmadik hulláma miatt.

Az év első két gyenge hónapja után erősebb forgalmat prognosztizálunk márciusra, mivel a lakosság gyógyszertartalékai fogyóban lehetnek

– mondta lapunknak Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője. Kiemelte: az eladott termékek dobozszáma is visszaesett, 1,4 százalékkal. Februárban 15,6 millió doboz receptköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, a csökkenéshez a legnagyobb részben a szívgyógyszerek, azon belül is a vérnyomást csökkentők lassulása járult hozzá. Ezzel szemben a gyenge bázishatásnak köszönhetően az előző évhez képest 1,5 százalékos dobozszám-emelkedést mért az adatelemző cég.

A különböző kategóriák esetében az egy dobozra jutó forgalomnál lassú emelkedés történt. Átlagosan egy doboz támogatott gyógyszerre 2998 forint forgalom jutott, míg egy évvel korábban 2845 forint volt a jellemző, ez pedig több mint 5 százalékos bővülésről árulkodik.

A gyógyszerpiacot vizsgálva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök (gyse) 3 százalékkal drágultak februárban egy év alatt.

A gyógyszerárak 2,8, a gyse-termékek pedig 5,1 százalékkal emelkedtek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott készítmények árképzése szigorú szabályozás alá esik, az egészségbiztosító több mint 70 százalékban támogatja a gyógyszerek árát. Az elemzés kitér arra is, hogy a vényköteles szerek többségét 900 forint térítési díj ellenében ki lehet váltani. Ugyanakkor az egészségbiztosító eltérő mértékben járul hozzá a különböző betegségcsoportba tartozó készítmények árához, de kiemelték, hogy a gyógyszerárak emelkedésével a támogatás mértéke is nő.

Bőrgyógyászat vs. daganatellenes készítmények

A legkisebb, 47 százalékos tb-támogatást a bőrgyógyászati készítmények kapják, a legnagyobb mértékűt pedig a daganatellenes szerek, az utóbbiaknak a 99,6 százalékát állja az egészségbiztosító. Nem árt megjegyezni, hogy ezek a készítmények a legdrágábbak közé tartoznak, az átlagos forgalmi értékük 100 ezer forintnál kezdődik, és elérheti, sőt olykor meg is haladhatja a több millió forintot.

Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

A regionális forgalmi adatokat elemezve az látszik, hogy minden megyében alacsonyabb volt a gyógyszerforgalom, mint egy hónappal korábban. Országos szinten Vas megye forgalma csökkent a leginkább, 4,2 százalékkal. Forgalombővülést  – 0,8 százalékost – csak Szabolcs-Szatmár-Beregben mértek. Az előző évhez képest viszont minden megyében emelkedett a támogatott vényköteles szerek forgalma, Budapesten több mint 8,4, Somogy megyében pedig 10,3 százalékkal.