Az élelmiszer-pazarlás világszintű jelenség, csak a magyar háztartások 300 ezer tonnát dobnak ki évente, amellyel félmillió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. A tetemes mennyiségű, feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet – jelezte az ünnepváró időszakra időzítve kiadott közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a vendégvárással járó előkészületek tudatosabb megtervezésére kérve a vásárlókat.

A visszafogott nagyböjti időszakot követő húsvét során különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal, miközben sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még inkább valószínű, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni – figyelmeztet a Nébih, amelynek Maradék nélkül programja csokorba szedte, mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az élelmiszer-pazarlást.

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Íme néhány ezek közül:

  • Már a tojásfestésnél is törekedhetünk a fenntarthatóságra. Akár kifújt, akár főtt tojásokat festünk, mindkét esetben használjuk fel a tojásokat.
  • A habos sütemények mellett hosszan eltartható, száraz süteményekkel is készüljünk.
  • Tartsuk szem előtt, hogy vendégeinket nem egyedül nekünk kell jóllakatni.
  • Húsvét előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, hogy a megmaradt vendégváró fogásoknak legyen elég hely.
  • Az ételek ne maradjanak 2 óránál tovább szobahőmérsékleten.
  • A hagyományos húsvéti fogások – sonka, sonkatekercs, főtt tojás, tojássaláta, sárga túró, sült húsok, habos-krémes sütemények – kifejezetten romlandó ételek, ezekből egyszerre csak kisebb adagokat tálaljunk fel.
  • Ne feledjük: sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat!
  • A maradékokat egy kis kreativitással új fogások formájában lehet hasznosítani.

A húsvéti készülődés jegyében tojásfestő és locsolóversíró pályázatot is hirdetett a Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, amire a pályaműveket április 17-ig várják.