Egy kormányrendeletben módosították a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló törvényt. A kedd este megjelent Magyar Közlöny szerint a 2023 februárjában induló keresztféléves képzés során alkalmazható először, hogy gyakorlatilag a felsőoktatás bármely szakára jelentkező hallgató többletpontot kaphat az önkéntes katonai szolgálatért. Korábban ez csak bizonyos szakok esetében volt opció.

 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezek a többletpont-lehetőségek:

  • A rendelet szerint aki önkéntes tartalékos katonaként legalább hat hónapos szolgálatot teljesített, az 16 többletpontra jogosult.
  • Aki a hat hónapos szolgálati ideje alatt – az alapkiképzést követően – a felhatalmazása alapján kiadott jogszabály szerinti szakkiképzést végrehajtotta, annak 32 többletpont jár.
  • És az a felsőoktatásba jelentkező, aki a hat hónapos alap- és szakkiképzéssel végrehajtott szolgálatot folytatólagosan újabb hat hónapig teljesíti egybefüggően, a szakkiképzéssel teljesített önkéntes katonai szolgálatáért további 32 többletpontra jogosult, vagyis összesen 64 pluszpontot szerezhet.  
    A rendelet a 2022. szeptember 1-jén lép hatályba – derül ki a kedden megjelent Magyar Közlönyből.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tavaly augusztusban jelentette be, hogy a 2021. szeptember 15-én induló önkéntes katonai szolgálat pluszpontokat jelent a felsőoktatási felvételinél: egyéves szolgálat után akár 64 többletpontot is lehet szerezni. Az akkor bejelentett rendeletet első alkalommal a 2022 februárjában induló képzéseknél alkalmazzák.