Kilenc százalékos inflációval, 3,5 százalék körüli növekedéssel és 380-390 közötti eurós árfolyammal kalkulálunk 2022-re 

– ismertette az OTP Bank várakozásait Tardos Gergely vezető elemző.  

Akár a nyolc százalékot is elérhette az első negyedévben a az év hátralévő részében azonban jelentős visszaesésre kell számítani. 

Az OTP Bank az év egészére nézve 3-3,5 százalékos bővüléssel kalkulál, ezzel szemben korábban 5-6 százalékos gyarapodás is „benne volt a pakliban” – hangsúlyozta a Világgazdaság podcastjában Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője. 

sztetoszkóp deviza kamatemelés árfolyam Stethoscope and money on electrocardiogram, symbol for health care costs or medical insurance. With Forint
Fotó: Shutterstock

A növekedés korábbi támaszai részben megmaradhatnak idén is, miután növekedés várható a vállalati beruházásokban, és az év eleji lakosságot érintő nagy kifizetések (szja-visszatérítés és 13. havi nyugdíj) apropóján megnőtt a vásárlóerő; azaz a fogyasztás is bővülni fog. A hagyományos húzóágazatnál, az exportnál kicsit bonyolultabb a helyzet, ugyanis ott jelentős tétel az autógyártás szerepe, ám az ellátási láncok már két éve akadoznak. 

A közgazdász ismertette azt is, hogy 9 százalékos inflációval, 7 százalékos jegybanki alapkamattal és 380-390 közötti eurós árfolyammal tervezik a 2022-es esztendőt. 

Hozzátette: ha nem lettek volna az úgynevezett árstop-intézkedések még magasabb lenne a fogyasztói árak emelkedése: elérhetne a 13-14 százalékot. Tardos Gergely kitért arra is, hogy idén a egy százalékát kitevő költségvetési kiigazításra lesz szükség, de utóbbi sok mindentől függ. Többek között a háború végének időpontjától, valamint attól, hogy sikerül-e az Európai Bizottsággal megállapodni a helyreállítási alap forrásait illetően. A jövő évben azonban sokkal nagyobb államháztartási kiigazításra van kilátás, miután a 2022-re betervezett 4,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal szemben a következő esztendőben a három százalékos deficit elérését tűzte ki a kormány. Ami pedig a hitelezési dinamikát illeti, az év első részében még szép számokat is láthatunk. Ugyanakkor az emelkedő kamatszintek mellett a jelzáloghitelezés a továbbiakban lassulni fog – tette hozzá végezetül az OTP Bank vezető elemzője.  

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast