Az előző hónaphoz képest márciusban stagnált a lakáspiaci kereslet és bővült a friss kínálat az ingatlan.com elemzése szerint. Idén márciusban 1733 településen több mint 38 ezer használt lakást és házat hirdettek meg a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, az eladó lakóingatlanokra pedig több mint 340 ezer érdeklődés érkezett.  

Stabilizálódik a kereslet, de sok a bizonytalanság 

Az eladásra váró új és használt lakóingatlanok iránti érdeklődések száma márciusban – az ingatlan.com adatai szerint – közel 30 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbival összevetve. A februári szinttől már csak 3 százalékkal marad el az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

„A friss adatok nem jelentenek meglepetést. Folytatódott a februári trend, amely alapján a tavaly év eleji lendülethez képest mérséklődött a lakáspiac keresleti-kínálati oldala, az előző hónapokhoz képest pedig stagnálást mutat. Az Ukrajnában zajló háború, a bizonytalanabbá váló gazdasági kilátások és a dráguló lakáshitelek befolyásolják leginkább most a lakásvásárlókat és eladókat” – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Éves szinten csökkenés, havi szinten bővülés

A kínálati oldal vegyes eredményeket produkált márciusban. 1733 településen hirdettek meg eladó használt lakásokat és házakat a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 10 százalékot meghaladó helységet jelent éves szinten. A feladott 38,8 ezer hirdetés viszont 4 százalékkal kevesebb, mint 2021 márciusában. 

A nagyvárosokban és Budapesten 6-8 százalékkal csökkent a friss kínálat, a községekben viszont 5-tel nőtt.Februárhoz képest viszont 12 százalékos bővülést mutat a lakáspiac kínálati oldala, ami a naptárhatást kiküszöbölve is 1 százalékos növekedést jelent. 

Budapesten 13 százalékkal több használt lakóingatlant hirdettek meg eladásra, mint egy hónappal ezelőtt. A megyeszékhelyek és városok friss kínálata 11-12, a községeké pedig 8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva. 

Az országon belül jelentősek a különbségek.

Miközben Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplénben 13–29 százalékkal bővült a friss választék, Vasban, Zalában és Veszprémben 16–27 százalékkal zsugorodott.