A volt Sberbank-ügyfelek esetében került sor először arra, hogy – a megszigorodott törvényi előírást hibátlanul teljesítve – tíz munkanap alatt bocsássa az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) egy nagy létszámú betétesi kör rendelkezésére a részükre járó kártalanítás összegét – közölte a Magyar Nemzeti Bank, amely megjegyzi, mintegy 9800 ügyfél még nem jelentkezett követeléséért, 3000 betétesnek pedig vagy pontosítania kell időközben megváltozott adatait a teljesítéshez, vagy egyéb okból (pl. zárolás) nem teljesíthető kifizetés a részére. A végelszámolónál május 3-ig lehet bejelenteni a 100 ezer euróig biztosított betétösszeget meghaladó követelést.

Fotó: Kallus György

Az OBA április 5-ig 141,6 milliárd forint kártalanítási összeg felett nyitotta meg a rendelkezési lehetőséget a volt Sberbank Magyarország Zrt. károsultjai számára 

a Magyar Postánál történő kifizetéssel, a Takarékbank kijelölt fiókjaiban, illetve az általuk megadott bankszámlaszámra történő átutalással. Az érintett közel 62 ezer betétes a betétei tőke- és kamatösszegét összesen maximum 38,047 millió forintig kaphatta meg. Ez volt az első alkalom, hogy a betétbiztosítónak ilyen nagy létszámú, egyértelmű biztosítottsággal és egyértelműen megállapítható, kifizethető biztosított betétösszeggel rendelkező ügyfélkör számára 10 munkanapon belül kellett rendelkezésre bocsátania a kártalanítás összegét, amit hibátlanul meg is tett – jegyzi meg az MNB. Pár évvel ezelőtt még 15-20 munkanapot írtak elő az európai uniós és a hazai jogszabályok e folyamat lebonyolítására.

Jelenleg tehát még mintegy 9800 ügyfél nem jelentkezett biztosított betétjéért, amelyek együttes összege 17,9 milliárd forintra rúg.

Ha ők a Takarékbanknál jogosultak a kártalanítási összegük feletti rendelkezésre (mintegy 2700 ilyen ügyfél), egészen 2023. március 31-ig a Takarékbank fiókjaiban jelentkezhetnek igényeikkel. A postai kifizetésekre jogosultak (közel 3700 ügyfél) az OBA-nál tehetik meg ezt még közel öt évig, egészen 2027. március 19-ig. Az átutalással érintett ügyfelek közül pedig további mintegy 3400 főnek kellene még megadnia bankszámlaszámát a kifizetés teljesítéséhez.

Kevesen veszíthettek sokat a Sberbank csődjével

A VG által megkérdezett szakértő szerint sok nagy – orosz céggel együttműködő – vállalat használta közvetítő bankként a Sberbankot, ők bukhatják a legnagyobbat a pénzintézet végelszámolásakor.