A végelszámolás megindulásakor a Sberbank teljes betétállománya nagyságrendileg 358,4 milliárd forintot tett ki, amelyből 65 158 betétesnek összesen 146,8 milliárd forint kártalanítást fizetett ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), a fennmaradó betétállomány 211,6 milliárd forint – közölte a VG megkeresésére a Sberbank végelszámolását végső Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN).

A szervezet válaszában megjegyezte, a folyamat során a hitelezők a végelszámolás közzétételétől számított hatvan napon belül, azaz 2022. május 3-ig jelenthetik be követeléseiket. A határidőt követően 15 napon belül a végelszámoló jegyzéket készít, majd a követelés minősítéséről 45 napon belül tájékoztat. Mivel a hitelezői igények folyamatosan érkeznek, a PSFN pontos adatokkal egyelőre nem tudott szolgálni, valamint az eljárás ezen szakaszában még folyamatban van a bank teljes átvétele, vagyoni helyzetének felmérése, így a hitelezők térülésének várható időpontja és mértéke sem prognosztizálható.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az 59 százaléknyi nem kártalanított betétállomány elsőre rengetegnek tűnhet, ám az általunk megkérdezett szakértő úgy véli, valószínűleg nem sokan veszítettek keveset, hanem kevesen sokat.

Számos cég, például az építőiparban, amely orosz partnerekkel dolgozik együtt, közvetítő bankként használta a Sberbankot. Csődhullámtól aligha kell tartani, hiszen ezek a nagyvállalatok általában két, három vagy akár négy bankkal is kapcsolatban állnak, de ettől függetlenül természetesen érzékeny veszteség érte őket. A történtek különösen a jelentősebb megtakarítással rendelkező kisvállalatok számára jelenthetnek intő példát: a nagyobb költség ellenére érdemes több lábon állni

 – mutatott rá Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A 358,4 milliárd forintnyi betétállomány pedig azért érdekes, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020-as aranykönyve alapján a Sberbanknál lévő összes betét meghaladta a 356 milliárd forintot, azaz szinte változatlan maradt az állománya, miközben összességében a magyar bankszektorban 2021-ben 15,6 százalékkal nőttek a betétek az MNB adatai szerint. Az orosz-ukrán háború miatti bizonytalanság és a Sberbanknál elrendelt két bankszünnap alatt ugyan biztosan apadt az állomány az ATM-eken történő készpénzfelvétel során, ám a 15 százaléknyi különbséget ez sem magyarázza.

Érdeklődésünkre az OBA azt írta, március 18-ig minden olyan betétesnek lehetőséget biztosított a részére járó kártalanítási összeg feletti rendelkezésre, akik biztosítottsága egyértelmű a Sberbanktól kapott adatok alapján. Ezen ügyfelek 100 ezer euróig, azaz a kihirdetés napján 38 millió forintnak megfelelő összegig a részükre kijelölt kifizetési csatornákon (postai kifizetési utalvánnyal, Takarékbank fiókjaiban, illetve OBA-hoz történő számlaszámbejelentéssel) rendelkezhettek a részükre járó kártalanításról. Az utógondozási szakaszban a betétesek 2027. március 19-ig kérhetik a kártalanítási összeg kifizetését az OBA-tól, amelynek ügyvezető igazgatója, Kómár András az Infostartnak elárulta,

hétezer ügyfél nagyjából 35 milliárd forintért egyelőre nem jelentkezett.

Tíz bank válaszolt, biztonságban pihen-e náluk az ügyfelek pénze a háború árnyékában – az öné köztük van?

Bár a Sberbank végelszámolását követően némileg növekedett a többi magyarországi bank ügyfeleinek aggodalma, erre nincs ok, a hitelintézetek és a Magyar Nemzeti Bank VG-nek küldött reakciói alapján rendkívül stabil és megbízható a hazai piac.