Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok. 

Mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba. 

A motorosszezon kezdetének is betudhatóan számuk csak az elmúlt egy hónapban hússzal nőtt.

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel.

A környezetterhelés érdemben csökkenthető a járműállomány korszerűsítésével, fiatalításával. A tiszta és csendes járművek elterjedése az anyagi ösztönzők mellett szabályozási és szemléletformálási eszközökkel is támogatandó.

Fotó: Shutterstock

A kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok környezetkímélővé való besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók. A környezetkímélőként bejegyzett motorkerékpárok első forgalomba helyezésük során világoszöld alapszínű hatósági jelzést kapnak. A rendelkezés tavaly nyári bevezetése előtt a becslések szerint mintegy 150 elektromos hajtású kétkerekű motort használhattak hazánkban.

A környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót, gépjárműadót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni. 

Az elektromos motorosok tehát mentesülnek a járművek korától és műszaki jellemzőitől függő adóterhek alól, ezzel több tízezer forintot takaríthatnak meg.

A klímabarát közlekedés térnyerése az elmúlt időszakban látványosan felgyorsult Magyarországon.

Tavaly év eleje óta közel 28 ezerről majdnem 48 ezerre nőtt a zöld rendszámos autók száma, mintegy felük tisztán elektromos. 

További élénkülést hozhat, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) közelmúltban odaítélt pályázati forrásaiból sokszorosára bővül a hazai ultragyors töltőhálózat.

Lassan indult az év a kerékpárpiacon

Tavaly Magyarországon körülbelül 270 ezer kerékpárt értékesítettek, ebből 20 ezer e-bike volt, az idei év várhatóan hasonló eredményeket hoz, mint a 2021-es. Ez azonban függ a gyártói kapacitásoktól, az alkatrészhiánytól és a logisztikai nehézségek alakulásától is.