Reménykedünk benne, hogy a különböző államilag támogatott zöldhitelcélokat szolgáló programok megdobják a jövőben a hitelek iránti keresletet – hangzott el a VG Bankszektor 2022 rendezvényén tartott kerekasztal-beszélgetésen. A résztvevők eltérően látták, hogy túl van-e a csúcsán a magyarországi hitelezés, miután tavaly több mint 20 százalékos volt a bővülés. 

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint még mindig nagy a potenciál a háztartási hitelezésben. Hangsúlyozta, hogy a növekedés támogatásában eddig is aktív volt a kormány, egyúttal azonban óvatosságra intett, meg kell várni az új kabinet felállását. Jelezte, az év elején erős a dinamika, az első negyedévben a nagyvállalati devizaalapú kölcsönöknél elképesztő növekedés történt. Szerinte ezt nem azt jelzi, hogy örülnek az árfolyamkockázatnak, csak arról van szó, hogy „fejnehezek” a hitelek, amit a devizakölcsönökkel el tudnak kerülni. 

A tavalyi év egy lokális csúcs volt

– mondta Molnár Gergő, a K&H lakossági hitelkezelés vezetője, aki úgy látja, az állami támogatások nagyon segítették a folyamatot, várakozásai szerint a jövőben lassuló keresletre kell számítani.

Fotó: KALLUS GYORGY

Sziráki László, a CIB digitális csatornák és lakossági szegmens vezetője is egyetértett ezzel, szerinte a lokális maximumhoz sok tényező hozzájárult, ugyanakkor jelezte, lenne még tér, a GDP-arányos eladósodottsági mutató alapján nagyon alacsony a magyar háztartások eladósodottsága, példaként mutatott rá, hogy Csehország és Bulgária is megelőz minket. Jendrolovics Péter, a Gránit Bank ügyvezető igazgatója ehhez csatlakozott, jelezve, hogy a környező országokban mindenhol magasabb az eladósodottság mértéke. A jelzáloghitelezés további bővítését segíti a digitalizáció, a digitális hiteligénylés elterjedése, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek ezt a bonyolultnak gondolt terméket is egyszerű és kényelmes elérhessék – hangsúlyozta.

Erőltetett zöldátállás?

Sziráki László szerint a zöldhitel program nem teremtett igazán piacot, viszonylag alacsony kamattal érkezett, közben olyan dinamikával nőttek a hitelkamatok, hogy elszívták a normál igények elől a piacot. Szerinte ez egy olyan éveken át tartó folyamat, amit a bankszektor csak lassan tud lekövetni. Somogyi Péter ugyanakkor arra mutatott rá, hogy egyoldalú volt a zöldhitelezés hazai bevezetése, ami a keresleti oldal ösztönzését szolgálta, ez pedig aránytalanságokat eredményezett az ingatlanpiacon, mivel a kínálati oldal nem tudta tartani a lépést, így a program zöld-ingatlanfejlesztési projekteket sem tudott hozni.

kerekasztal 1 Sikerrel jutott túl a magyarországi hitelintézeti szektor a járvány legnehezebb időszakain, miközben jelentős szerepet játszott a gazdaság újraindításában is. A szektort érintő aktuális kérdésekről – így például a finanszírozási piacról, a zöldpénzügyekről és a digitalizációról – banki és vállalati felsővezetők, döntéshozók osztják meg gondolataikat a Világgazdaság Bankszektor 2022 című konferenciáján. Kallus György Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Molnár Gergő szerint elsősorban az alacsony kamatok miatt volt roham a banknál, ezt a jövőben szeretnék meglovagolni, olyan jelzálogalapú zöldtermékekkel akarnak előállni, amelyek erre reflektálnak. Hangsúlyozta, nemcsak az energetikai tanúsítványok legfelső sávját, hanem a sáv alját is figyelni kellene, szerinte a felújítások egy olyan irány, amely felé menni kell, de ebben még várják a szabályozó iránymutatásait.