BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntött az Országgyűlés a globális minimumadóról

Az Országgyűlés határozatban utasította el a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadását.

Az Országgyűlés kivételes eljárásban, 118 igennel, 32 nemmel és 6 tartózkodás mellett megszavazta a globális minimumadó európai uniós irányelvének elutasítását, és miután annak bevezetéséhez a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagjainak egységes támogatása szükséges, a jövő év elejétől nem is valósulhat meg a koncepció.

Az elmúlt napokban többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is bírálta a javaslat mostani bevezetését a háborúra, illetve az azzal járó inflációra és gazdasági válságra hivatkozva.

Az európai gazdaság elképesztő kihívásokkal néz szembe. Amikor egekben vannak a kamatok, az infláció és az energiaárak, akkor a termelő vállalatokra kivetett adóemelés drámai hatásokkal járhat, például munkahelyek tízezreinek a veszélybe kerülésével

– szögezte le Szijjártó Péter. Megjegyezte, ha ezt az intézkedést az Európai Unió a jövő év elején mindenki más előtt, elsőként életbe léptetné, az rendkívül negatív hatást gyakorolna a kontinens versenyképességére.

A 15 százalékos globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását – erősítette meg Varga Mihály. Kiemelte, az elmúlt évtized adócsökkentéseinek köszönhetően ma Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók szintje Európában.

BÁNKI Erik
Fotó: Máthé Zoltán

A gazdasági bizottság elnöke, Bánki Erik által benyújtott dokumentum szerint

a multinacionális vállalkozások megadóztatására vonatkozó javaslat két pillére közötti egyensúly megbomlott.

Emiatt nem látják biztosítottnak, hogy a nagyvállalatok adóztatását megreformáló másik OECD-javaslat, az ún. első pillér is az ütemtervnek megfelelően halad, ami sérti az eredeti kompromisszumot és így a magyar érdekeket. Az általános indoklás rámutat, az ismeretlen részletek a magyar adórendszer egészét jelentősen befolyásolnák.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Parlamentben elmondta, hogy a kormány támogatja a gazdasági bizottság javaslatát, mert véleménye szerint a legnagyobb gazdaságok célja, hogy megszűnjön a magas adót szedő országok számára kedvezőtlen adóverseny.

Ez igazságtalan, hiszen megpróbálja visszafogni a fejlődésben a Magyarországhoz hasonló országokat

– jelentette ki. Hozzátette, Magyarország szedi a legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adót az unióban, ami jelentős előny a nemzetközi gazdasági versenyben. Ha a szabályokat átültetjük, akkor nyeresége után például egy német multicég Magyarországon 9 százalékos adót fizet majd, míg az itteni tevékenysége után a német államnak 6 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.