A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Ivan Korcokkal közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, hogy

Az európai gazdaság elképesztő kihívásokkal néz szembe. Amikor egekben vannak a kamatok, az meg az energiaárak, akkor a termelő vállalatokra kivetett adóemelés drámai hatásokkal járhat, például munkahelyek százainak, ezreinek, tízezreinek a veszélybe kerülésével.

Fotó: Marton KOVACS

Rámutatott, hogy a megállapodás idején még arról volt szó, hogy a nagy digitális technológiai cégek átláthatóbb, hatékonyabb megadóztatása és a globális majd együtt halad előre, de ennek az első felét Szijjártó szerint elfelejtették az európai döntéshozók. A miniszter szerint ez ugyancsak elfogadhatatlan.

Mint mondta, ha ezt az intézkedést az a jövő év elején mindenki más előtt, elsőként életbe léptetné, az rendkívül negatív hatást gyakorolna a kontinens versenyképességére. És hozzátette, hogy számos amerikai republikánus képviselő és szakmai szervezet nyilatkozott meg hasonlóan ebben az ügyben.

Varga Mihály: A globális minimumadó bevezetése adóemeléssel és elbocsátásokkal járna

A pénzügyminiszter elmondta, a kormány a jelenlegi formájában nem támogatja az uniós irányelv elfogadását.