A jelzáloghitel-finanszírozási mutató értéke 2019 óta 25 százalék, a további emelést a jegybank a pandémia miatt 2020 márciusában elhalasztotta. Az MNB elnökének a 22/2022. (VI. 11.) rendelete azonban kimondja, hogy „a hitelintézet jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatójának mindenkor el kell érnie 2022. július 1-jétől a 0,25-os, 2023. október 1-jétől a pedig a 0,3-es szintet”. 

Ezenkívül rögzítik a zöldjelzáloglevél fogalmát: olyan jelzáloglevél, amely a kibocsátó által nyilvánosan közzétett dokumentáció alapján megfelel az alább meghatározott fenntartható finanszírozási irányelvek valamelyikének, és a megfelelést az irányelv szerint erre jogosult külső fél tanúsítja: International Capital Market Association által kibocsátott Zöldkötvények alapelvei című dokumentum (The Green Bond Principles, 2018. évi és az ezt követően kiadott változat), Climate Bonds Initiative által kibocsátott Zöldkötvények normái (Climate Bonds Standard V3.0 és az ezt követően kiadott változat. 

Ugyancsak meghatározták zöldjelzáloghitel fogalmát: olyan, ingatlanon alapított jelzálogjog – ideértve az önálló zálogjogot – fedezete mellett nyújtott vagy pénzkölcsön, amely megfelel a kibocsátó által nyilvánosan közzétett, a zöldjelzáloglevélhez kapcsolódó dokumentációban meghatározott zöldjelzáloghitel-definíciónak, és kibocsátott zöldjelzáloglevél fedezetéül szolgál.