Ezen a héten egyeztetnek a kisadózó vállalkozások tételes adójáról,

a cél az, hogy bezárják a visszaélésekre lehetőséget szolgáltató kiskapukat, ami "a költségvetés és a vállalkozások érdeke is" – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter újságírói kérdésre az MTI beszámolója alapján. A tárcavezető a költségvetési törvényjavaslat benyújtásakor elmondta, hogy a rezsivédelmet azért korlátozzák a családokra, mert "ez egy családbarát kormány". Az intézkedéseik eredményei már látszanak, a termelékenységi arányszám elmozdult 1,5-1,6 százalék körüli szintre a korábbi 1,3-ról.

2021.11.14. Budapest A Fidesz 29. tisztújító kongresszusa. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Az önkormányzatoktól a kormány elvárja, hogy felelős gazdálkodással járuljanak hozzá a terhek arányos elosztásához

– húzta alá Varga Mihály, aki úgy véli, az extraprofit miatt kiszabott adót nem fogja tudni mindenki áthárítani, hiszen "Magyarországon verseny van". Példaként elmondta, hogy  az a több mint 50 bank, amely az országban tevékenykedik, megpróbálhatja gazdálkodását feszesebbé tenni; a jegybanki ajánlások is ösztönzik erre a pénzintézeteket.

Szinte minden terület több forrásból gazdagodhat 2023-ban az idei évhez képest:

nyugellátásra 730 milliárd forinttal, oktatásra 200 milliárddal, egészségügyre 100 milliárddal többet fordít a kormány. 

A családok támogatására arányaiban a legtöbbet költ az Európai Unión belül az ország; a terület kerete jövőre meghaladja a 3200 milliárd forintot, ami az ideinél 450 milliárd forinttal magasabb – fűzte hozzá Varga Mihály. A pénzügyminiszter bízik abban, hogy az Európai Unióval hamarosan lezárulnak a tárgyalások és sikerül megállapodni a helyreállítási alap forrásainak ügyében.

Ami az iparűzési adókedvezmény mostani rendszerét illeti, ez várhatóan az év végére kifut

– ezt válaszolta Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV kérdésére, tehát valószínűleg 2023-ban az önkormányzatok már tudnak élni ugyanazokkal a lehetőségeikkel, mint a pandémiás időszakot megelőzően.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke arról tájékoztatott, hogy a költségvetési törvényjavaslat zárószavazását a tervek szerint július 15-18-án tartják; az általános vita június 21-től indul.

Benyújtották a költségvetés tervezetét

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a jövő évi büdzsé fókuszában a rezsicsökkentés és a honvédelem áll.