Májusban az ipari termelői árak átlagosan 32,3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítés árai átlagosan 43,3 százalékkal magasabbak voltak. A drágulás leginkább a 33 százalékos súlyú energiaipart (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) érintette, ahol 66,8 százalékkal növekedtek az árak.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 55,6, a beruházási javakat gyártókban 16,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 24,9 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 26,7 százalékkal nőttek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 21,0, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 202 százalékos volt a drágulás.

2021.08.27. Vaja fotó: Pusztai Sándor, Kelet-Magyarország Emelőkosaras járműből szerelik a rádiófrekvenciás kapcsolót az áramszolgáltató szakemberei Vaja közelében.
Fotó: Pusztai Sándor / Kelet-Magyarország