50 bázisponttal tovább szigorított a Magyar Nemzeti Bank, miután 7,25 százalékos kamat mellett hirdette meg az egyhetes betéti tenderét. A jegybank utoljára június 2-án emelt 30 bázisponttal, azóta viszont történelmi mélypontra süllyedt a hazai fizetőeszköz, kedden 403 forintot is kértek egy euróért. Emiatt elemzők is szorgalmazták, hogy az MNB-nek is határozottabb lépéseket kellene tenni, főleg, hogy az inflációs várakozások a jelenlegi 9–10 százalékos sávból egyre inkább a lélektani határnak is számító 10 százalék fölé kúsznak éves átlagban.

egyhetes betét Businessman üzletember using tablet online bankolás banking, valuta váltás exchange currency and payment, Digital marketing, Finance and banking networking, befektetés Investment of growth on currency rate, Online shopping
Fotó: Shutterstock

Az MNB-n a nyomás főleg azok után erősödött, hogy Virág Barnabás alelnök még május elején a VG által szervezett konferencián arról beszélt, hogy az agresszív szakaszból a fokozatosság felé kíván elmozdulni a jegybank a monetáris szigorítás terén, ugyanakkor a negatív meglepetésnek számító májusi amerikai inflációs adatok után egyre kevésbé tartható ez az álláspont.