Mintegy 70 építőanyag-kereskedés képviselőjének részvételével rendkívüli Kereskedői Konferenciát rendezett a Mapei Kft., hogy segítsen felkészülni a küszöbön álló válságra – közölte a vállalat. A Mapei Kft. májusi gyorsfelmérése szerint a szakemberek 95 százaléka számít válságra. Bár a vállalat szerint az ágazat lassulását az év végéig fékezi az otthonteremtési és -felújítási támogatások rendszere, a kedvezőtlen nemzetközi gazdasági folyamatok, az orosz–ukrán háború, a csökkenő önkormányzati beruházások azonban előre vetítik az építőipar nehézségeit.

Az előző időszak építőipari növekedése átalakította a piacot. Nem ritkán már az igények kielégítése is nehézséget okozott az élénk kereslet miatt, ennek hatására az építőanyag-kereskedések nem eladnak, hanem kiszolgálnak – mondta előadásában Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a vállalat kereskedelmi statisztikai adataiból kiderült, hogy 2021-ben több mint egyharmadával csökkent az eladás kezdeményezése az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A szakember szerint a következő időszak kulcsfeladata, hogy javítani kell az üzleti folyamatok, különösen az értékesítés hatékonyságát. Ugyanakkor ebben az időszakban sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vevők kiszolgálására, támogatására, mint eddig bármikor. Továbbá minden eddiginél nagyobb figyelmet kell adni a törzspartnereknek.

Szautner Csaba, a Mapei Kft. kereskedelmi vezetője szerint a legnagyobb a visszaesés valószínűsége, de egy válság lehetőségét sem lehet kizárni. A legfontosabb, hogy át kell tekinteni a kiadásokat, különösen a megszokásból végzett tevékenységeket, amelyek megtérülése bizonytalan. Ilyenek a meg nem térülő kiadások, mint a luxusautók, utazások, valamint a hosszú megtérülésű beszerzések és a hosszú távú, fedezet nélküli anyagi kötelezettségvállalások, mint a hitelből építés. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a válság lehetőségeket is teremt. Készen kell lenni a felszabaduló piacok kiszolgálására, a jó szakemberek megszerzésére, valamint az esetleges cégfelvásárlásokra, telephely- és eszközvásárlásra.

„A korábbi válságokból látjuk, hogy a felkészülés a túlélés feltétele, aki felkészültebben várja a visszaesést, az képes lesz nemcsak túlélni, de akár meg is erősödni. Az elmúlt évek konjunktúrájában nagyon sok nem fenntarthatóan működő vállalkozás, köztük számos kontár cég alakult, amelyek kevéssé válságállók. A felszabaduló piacban rejlő lehetőségek kiaknázása kulcsfontosságú” – foglalta össze Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.