A Századvég Konjunktúrakutató 2022. júliusi felmérése szerint a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött: a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán értelmezett lakossági index mínusz 14,7-ről mínusz 16,8-re, a vállalati mutató értéke mínusz 14,0-ről mínusz 19,0-re csökkent.

A mutatók visszaesését az elemzők továbbra is az orosz–ukrán háború és az amiatt bevezetett szankciók okozta bizonytalanság számlájára írják.

A jelentés szerint a konjunktúraérzet javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, továbbá ha az energiapiacokon megszűnik a bizonytalanság, és alacsonyabb árak alakulnak ki.

Inflation,Price,Balance.,Financial,Leverage.,Money,Concept Inflation Price Balance. Financial Leverage. Money Concept
Fotó: Shutterstock

A lakossági alindexekben a legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, ennek értéke az elmúlt havi plusz 4,4-ről plusz 2,9-re csökkent, de a pozitív tartományban maradt. A legrosszabbul továbbra is az inflációs folyamatokat ítéli meg a lakosság, ez az alindex mínusz 83,6-ről mínusz 82,5-re javult.

A lakosság borúlátóbbnak értékeli a gazdasági helyzet elmúlt egyéves alakulását.

A jelentős romlást érzékelők aránya ugyanis az előző havi 36,0 százalékról 39,1 százalékra, míg a mérsékelt romlást megélők aránya 24,5 százalékról 27,4 százalékra emelkedett.

Romlás figyelhető meg a háztartások megítélésében a saját megtakarítási helyzetük következő egyéves alakulását illetően is, amit vélhetően a továbbra is magas inflációs kilátások okoznak. Míg júniusban 17,8 százalék mondta, hogy sokkal kevesebbet takarít meg a következő egy évben, mint eddig, júliusra ez az arány 25,0 százalékra emelkedett.

A vállalati konjunktúrafelmérés esetében mind a négy alindex értéke kedvezőtlenebbé vált az elmúlt hónaphoz viszonyítva. A gazdasági környezet mutatója az előző havi mínusz 28,8-ről mínusz 37,4-re, az iparági környezeté mínusz 8,9-ről mínusz 18,5-re, a termelési környezeté mínusz 9,0-ről mínusz 12,2-re, míg az üzleti környezeté mínusz 9,8-ről mínusz 24,4-re módosult.

Mind a lakosság, mind pedig a vállalkozások inkább a jövő gazdasági folyamataival kapcsolatban lettek pesszimistábbak.

A vállalatoknál a következő egy év gazdasági helyzetének megítélésében történt jelentős negatív irányú változás, mivel jelentős romlást a júniusi 27,9 százalék helyett 37,0 százalék, kismértékű romlást közel ugyanannyian 35,2 százalék helyett 34,0 százalék vetítettek előre. A júniusi 14,9 százalék után 12,0 százalék prognosztizált változatlan gazdasági helyzetet, míg a kismértékű javulást várók aránya 13,5 százalékról 11,0 százalékra, a jelentős javulást becsülők aránya pedig 2,4 százalékról 2,0 százalékra mérséklődött.