Siófokon egy használt házhoz átlagosan 89 millió forintért lehet hozzájutni, a Tisza-tó központjának tartott legnagyobb környékbeli településen, Tiszafüreden már 19 millió forintért vízparti nyaralót lehet vásárolni – derül ki az Otthon Centrumnak (OC) a VG számára összegyűjtött adataiból. Jellemzően a balatoni átlagárak harmada érvényes a Tisza-tónál, ahol nem többszöröződtek meg az elmúlt két-három évben az árak, de folyamatosan emelkednek.

Ingatlanpiaci szempontból a legnépszerűbb Tisza-tó környéki települések hagyományosan Tiszafüred, Abádszalók, Poroszló és Kisköre, Sarud, vagyis azok a helyek, amelyek a turisták körében is nagyon népszerűek, köszönhetően a korábbi években végrehajtott turisztikai fejlesztéseknek, illetve a kedvező áraknak. Mellettük azonban keresik Tiszanánát, Tiszaderzset és Tiszaszőlőst is a vevők.

20200808 Sarudfotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei HírlapSzabadstrand a Tisza-tónál.
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Az árak még mindig olyan kedvezők, hogy egyre többen a Balaton helyett a Tisza-tó településeit választják. A különbség meggyőző, a balatoni árak alig harmadáért nyaralót lehet itt vásárolni.

Most 30 millió forint a plafon

Alapvetően az olcsóbb ingatlanok iránt van nagyobb érdeklődés, a vásárlást tervezők fele 20 millió forint alatt, kétharmaduk 30 millió forintig keres lakóingatlant. Az ennél drágább ingatlanok esetében már nincs számottevő kereslet, 50 milliónál többet mindössze az érdeklődök 7 százaléka költen el ingatlanra a térségben. 

Az Otthon Centrum tájékoztatása szerint bár a túlnyomó többség használt házat keres a tónál, már majdnem minden ötödik érdeklődő megnézi a telekkínálatot is.

A hirdetések fele egyébként Tiszafüredre koncentrálódik, amely több mint 10 ezer lakosával a környék legnagyobb települése. 

A hirdetési árak alapján a legdrágább település Abádszalók, ahol átlag 49 millió forintért kínálnak most használt házakat. 

Tiszafüreden az aktuális átlag 36 millió forint, Kiskörén már csak 20,5 millió. A kisebb településeken pedig, mint például Tiszaderzsen, még mindig hirdetnek 10 millió forint alatti ingatlanokat is.

20210515 Tisza-tóHetvennél is többen kerülték meg két keréken a Tisza-tavat a kilencedik Tisza-tó Napja kerékpártúránFotó: Ujvári László UL Új Néplap ÚN
Fotó: Ujvári László / Új Néplap

A Tisza tó környéken idén értékesített használt házak 175 ezer forintos négyzetméteráron, átlag 16 millió forintért keltek el az OC adatai szerint. Az átlag óriási különbségeket takar, hiszen amíg Abádszalókon vagy Tiszafüreden 20 millió forint felett cseréltek gazdát az ingatlanok, addig Sarudon és a kisebb településeken ennek többnyire csak a feléért.

A tavalyi átlagárakhoz képest 2 millió forintos, 2019-hez mérten 8,5 millió forintos a növekedés, összességében pedig az elmúlt négy év távlatában 80 százalékos árnövekedésről számolt be kérdésünkre az OC.

A jövőbeli extra árnövekedés, felértékelődés stabil alapja lehetne az út- vagy vasútépítés, de ilyenről most nincs szó. Említést érdemel azonban, hogy az utóbbi évekhez képest a környékre közlekedő vonatok száma nőtt, és a tiszafüredi vonal közvetlen budapesti összeköttetést kapott a nyári menetrendben.

Megjelentek a befektetők is

A gazdaságot érintő negatív hatásoknak is betudható, hogy a közelmúltban megnövekedett a készpénzes vevők száma, akik kifejezetten befektetési céllal vásároltak, mert az ingatlanban érezték legnagyobb biztonságban pénzüket – jelezte a VG-nek Kiss György Csaba, az OTP Ingatlanpont tiszafüredi irodájának vezető értékesítési tanácsadója. Üzleti célú nyaralóingatlan-vásárlások esetében tapasztalataik szerint a legfontosabb szempont a vízpart közelsége – tette hozzá.

20210624 Kiskörefotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Lábasház-komplexumot adtak át Kiskörén.
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A Tisza-tó környékének kínálata sokszínű, a teljesen felújítandó parasztházaktól a minden igényt kielégítő prémiumkategóriás ingatlanokig terjed, bár az új építések száma elenyésző. 

A Balaton partjához képest még mindig visszafogottnak nevezhetjük a Tisza-tó településeinek árszínvonalát, azonban itt is folyamatosan emelkednek az árak.

Ez a folyamat a nagyobb, frekventáltabb településeken egyértelműen érzékelhető, például Tiszafüreden találkozhatunk 500 ezres, sőt 700 ezer forintos négyzetméterárakkal is, de a kisebb településeken is elindult az áremelkedés, és bátrabban áraznak az eladók.

A a Tisza-tó partján és a környezetében fekvő számos községben és városban igénybe vehető. Ilyen település Abádszalók, Ároktő, Borsodivánka, Kisköre, Négyes, Poroszló, Sarud, Tiszabábolna, Tiszaderzs, Tiszaigar, Tiszanána, Tiszaszőlős, Tiszavalk, Újlőrincfalva is. Pontos számadat nem áll rendelkezésre – tette hozzá az OTP Ingatlanpont helyi szakértője –, azonban a falusi forgalomélénkítő hatása a Tisza-tó mentén is egyértelmű.

Olyan területeken is megnyílt a piac, ahol a falusi CSOK elindulása előtt gyakorlatilag alig volt kereslet-kínálat.

Kiemelt turisztikai térség 

A Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség, ennek következtében folyamatosan indulnak beruházások, például különböző turisztikai attrakciók, új horgászhelyek létesülnek, folyamatos a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, strandok korszerűsítése, társasházak, vízparti luxusapartmanházak építése kezdődött, és sokat fejlődtek a környékbeli szálláshelyek is – mondta Kiss György Csaba.

Évről évre növekszik a tó népszerűsége, mostanra már a településfejlesztések is elkezdték követni az igényeket, így valóban egyre modernebb és élhetőbb lehetőséget nyújt a nyaralásra és aktív pihenésre vágyóknak a régió – jellemezte a piaci kereslet hátterét Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Az átlagárak még mindig jóval kedvezőbbek, mint a többi nyaralóövezetben, köszönhetően az ingatlanállománynak is, mert sok a régi típusú, felújításra szoruló ház, amelynek ezáltal az ára is kedvezőbb. 

A legnépszerűbb településeken is találni teleknagyságtól és háztípustól függően 10–30 millió forint közötti eladó ingatlanokat.

Elsősorban nyaralóként vagy szálláshelyként keresik itt az ingatlanokat, többnyire budapesti vásárlók, akik jellemzően nem is vesznek igénybe hiteles segítséget, egyrészt az alacsonyabb árak, másrészt a nehézkesebb hitelezés miatt. A környék rosszabb minőségű, vegyes falazatú, illetve vályogházai esetében ugyanis jóval nehezebb a finanszírozás.

Lenne mire építeni

Új ingatlanok a környéken csak elvétve vannak, Tiszafüreden lehet már találkozni ilyenekkel. Mutatóba akad egy-egy különleges projekt, az abádszalóki úszóházak például csaknem egymillió forintos négyzetméteráron sem bizonyultak túlárazottnak.   

Az ingatlanközvetítői várakozás szerint ebben a régióban továbbra is áremelkedéssel érdemes számolni, ütemét és mértékét a jövőbeli kereslet erőssége befolyásolja, valamint az új építésű ingatlanok megjelenése, ami szintén feljebb tornászhatja a környék átlagárait – összegezte a DH elemzési vezetője

20210511 TiszaderzsA felkelő nap első sugarai a Tisza-tó felettNapkelte, napfelkelte Fotó: Ujvári László UL Új Néplap ÚN
Fotó: Ujvári László / Új Néplap

A környék különleges ökokörnyezete sok érdeklődőt vonz, ősszel és tavasszal például a horgászokat, nyáron pedig az aktív pihenésre vágyókat, akik a természet különlegessége miatt jönnek ide. Igaz – tette hozzá Benedikt Károly –, az övezet nem annyira könnyen megközelíthető, hiszen nincsen végig autópálya, de összességében időben körülbelül ugyanannyi idő alatt le lehet érni a fővárosból oda, mint a Balatonra. 

Távolabb még olcsóbb

A Tisza-tótól távolodva csökkennek az ingatlanárak. Például Karcagon 100–300 ezer forint között (átlag 220 ezer forinton) mozognak a négyzetméterárak, Kunhegyesen pedig 120 ezer forint a négyzetméterenkénti átlag.