Felmérést készített a legnépszerűbb hazai nyaralási célpontok drágulásáról a Szallas.hu, amelyből kiderült, hogy tavalyhoz képest átlagosan maximálisan 15,4 százalékot nőttek az árak, ám 2019-hez képest a drágulás mértéke akár a 36 százalékot is elérte pár helyen.

A legkeresetteb úti célok közül Hévíz és Balatonfüred bizonyult a legdrágábbnak, 

Hajdúszoboszlón volt a legkisebb az áremelkedés az előző évhez képest, Egerben pedig fél százalékkal még csökkent is egy éjszaka ára.

A Szallas.hu-n leadott foglalások alapján készített rangsor szerint Siófok, Hajdúszoboszló, Eger, Balatonfüred és Budapest áll az élen, amit Gyula, Hévíz, Szeged, Zalakaros és Pécs követ. A drágulás mértéke Zalakaroson (36,35 százalék), Gyulán (34,61 százalék), Budapesten (34,26 százalék) és Hévízen (33,7 százalék) volt a legnagyobb 2019-hez képest.

2022.07.01. Balaton Balatoni illusztráció fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A legdrágábbnak Hévíz bizonyult, ahol 14 449 forintba került egy éjszaka egy fő számára, amit annak ellenére Balatonfüred (14 444 forint) követ, hogy ott az árak csak 6,8 százalékkal haladják meg a 2019-es szintet. Hajdúszoboszlón az árak 13,8 százalékkal nőttek, míg a többi helyen a drágulás üteme 22–35 százalék között volt a járvány előtti értékhez képest.

Érdemes azonban a tavalyi évvel is összehasonlítva vizsgálni az adatokat, így például 

Egerben félszázalékos csökkenést láthatunk, míg Hajdúszoboszlón csupán 1 százalékkal került többe a szállás, 

de Balatonfüreden (2,2 százalék) és Siófokon (3,9 százalék) is csak alig nőttek az árak. Pécsett (8,6 százalék), Szegeden (10,7 százalék), Budapesten (13,1 százalék) már nagyobbak a különbségek, míg Gyulán (15,2 százalék), Zalakaroson (15,11 százalék) és Hévízen (14,2 százalék) valósággal felrobbantak az árak.

A felmérés adatai szerint 2018 óta évente átlagosan 10,5 százalékkal kerülnek többe a szállások, így az idei növekedés a trendhez közeli. Azonban azok számára, akik a járvány előtt voltak utoljára nyaralni, megdöbbentő lehet a változás.

Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője elmondta, hogy 

a legkeresettebb települések között szinte azonos a trend a foglalások szállástípusok közötti eloszlását tekintve.

Mindez azt is jelenti, hogy a nem hotelkategória részesedése csaknem a duplája vagy még nagyobb a szállodákéhoz képest. Hozzátette, hogy Hévízen és a fővárosban kiélezettebb a verseny, közel azonos a foglalások eloszlása a hotelek és a többi szálláskategória között.

A magas foglalási szint ellenére a kereslet tetőzni és lassulni látszik, hasonlóan a pandémia előtti évek szezonalitásához, és a belföldi turizmus eredményeire a rövidülő nyaralások és a nem szálloda típusú foglalások térnyerése is árnyékot vet.

A vízpartok a legnépszerűbbek

A foglalások harmada az adatok szerint a Balaton környékét érinti, ám telt házról mégsem beszélhetünk. Messze a legnépszerűbb a főváros közelségét élvező Siófok, több mint kétszer annyi foglalást zsebelt be eddig, mint a régióban második helyen lévő Balatonfüred. Ezt követi Hévíz, Keszthely és Balatonlelle. A legdrágább helyszíneket már említettük, 

legolcsóbban pedig Balatonbogláron (7822 forint) és Fonyódon (9032) találhatunk szállást. 

A balatoni átlagár idén 10 799 forint, 3,5 százalékkal haladva meg a tavalyit, ám 2019-hez képest 29,3 százalékos a drágulás.

A Tisza-tó térsége a Szallas.hu nyári foglalásainak 2,5 százalékát teszi ki. Itt Tiszafüred, Poroszló, Abádszalók, Kisköre és Sarud szállásai a legkelendőbbek. A térségben egyébként Kisköre (9310 forint) és Tiszafüred (9131 forint) vendégéjszakaárai a legmagasabbak egy fő részére, de ez még mindig jóval, kb. 17 százalékkal az országos átlag (11 ezer forint) alatt van. 

A Tisza-tónál tavalyhoz képest átlagosan 5,6 százalékkal kell többet fizetnie egy főnek egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva viszont 55,1 százalékos a drágulás.

A vízpartok közül a Fertő tó környékén messze Sopron bizonyult a legnépszerűbbnek, országosan a 20. legvonzóbb célpont. A településen 10 698 forintba kerül egy éjszaka, ezt Hegykő (10 133 forint) követi a térségből, ám Sarródon már fejenként átlagosan 5670 forintból meg lehet úszni a szállást. A drágulás üteme ebben a térségben tavalyhoz képest 8,21, 2019-hez viszonyítva pedig 32,6 százalék lehet.

A Szallas.hu nyári foglalásainak 1,2 százaléka a Velencei-tó környékére szól. Velence és Gárdony szálláshelyei a legkeresettebbek, és itt a legmagasabb az éjszakánkénti ár egy fő részére. Velencén 13 448 forintba, Gárdonyban 11 131 forintba kerül, így mindkettő az országos átlag (11 ezer forint) felett helyezkedik el. Bár a térségben tavalyhoz képest 3,29 százalékkal kevesebbet fizet egy vendég egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva ez így is 19 százalékos emelkedés.