Pályázatot hirdet hálózati integrált energiatárolási beruházások megvalósításához a Technológiai és Ipari Minisztérium, hogy a rendszer még több megújuló alapú energiatermelésből származó villamos energiát tudjon befogadni, és növekedjen az ellátásbiztonság – jelentette be Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár. A háborús hatásainak csökkentésére a kormány számos intézkedést tesz. A mostani pályázat hosszú távon járul hozzá az energiaellátás biztonságához.

A kormány célja, hogy a jelenlegi háborús energiaválságban növelje az ország áramellátásának biztonságát, és 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen, 

és az ország a Nemzeti tiszta fejlődési stratégia alapján 2050-re a teljes klímasemlegességet is elérje anélkül, hogy a vagy a jólét veszélybe kerülne. Ezért kiemelt figyelmet fordít a megújuló forrásból termelt villamos energia mennyiségének növelésére. 

Magyarország már több mint 3200 megawattnyi megújuló kapacitással rendelkezik, ez másfélszerese a paksi atomerőmű kapacitásának. 

A növekvő megújuló energiaforrások kihasználásához szükség van a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, ennek egyik legfontosabb eleme a tárolókapacitások növelése a hálózat azon részein, ahol átlagon felüli a megújuló termelési teljesítmény – ismertette a ma megjelent pályázat részleteit az államtitkár.

A 33 milliárd forint keretösszegű pályázat az átviteli rendszerirányító Mavir és az elosztói jogosultsággal rendelkező társaságok részére nyújt vissza nem térítendő támogatást a kormány és a klímavédelmi beruházásokat támogató Modernizációs Alap közös finanszírozásában. A ma megjelent felhívás eredményeként országosan összesen legalább 33 megawatt kapacitású villamosenergia-tárolót telepítenek 2025-ig. Ez a kapacitás 313 háztartás egyhavi fogyasztását képes fedezni.

A pályázatokat 2022. október 3-ig lehet benyújtani a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. oldalán található felhívásban foglaltak szerint.

Uniós számvevőszék: több sebből vérzik Brüsszel gázfogyasztás-csökkentési terve

A REPowerEU, az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függés gyors csökkentésére, az energiaellátás uniós szintű diverzifikálására és a zöldátállás felgyorsítására irányuló uniós terv kemény gyakorlati kihívásokkal szembesülhet, kérdéses a 200 milliárd eurós finanszírozás előteremtése is.