A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben nem rendezték meg a Bajai Halfőző Fesztivált, ezért az idei eseményt – amely immár a 25. – a szokásosnál is nagyobb figyelem övezi.

A közös tűzgyújtással este hatkor kezdődik a főzés a Szentháromság téren, de már ebédidőben is tömve voltak a helyi éttermek, különösen a halászcsárdák.

A nehéz gazdasági helyzet a vendéglátósokat éppúgy sújtja, mint bárki mást, egy tömegrendezvény idején azonban könnyebb beépíteni a megemelkedett költségeket az árakba.

Több helyen is azzal lehet szembesülni, hogy az étlap-itallap kifejezetten ennek a hétvégének szól: a halászlé ára például az egyik ismert csárdában 3950 és 6990 forint között szóródik. Az előbbi a tészta nélküli alapváltozat pontyból, az utóbbi a vegyes halászlé harcsa- és pontyszelettel, tésztával. A haltöpörtyű ára ugyancsak az alapanyagtól függően 2490 vagy 2990 forint, a drágább nem pontyból, hanem szürkeharcsából készül. Egy harcsapaprikás is majd 5000 forint túrós csuszával, a magvas köntösben kínált filézett süllő ára viszont megáll 4000 alatt.

halászlé
Fotó: Török János / MW

Ezzel együtt érdemes ellátogatni Bajára, hiszen a halászlé itt nem pusztán egy kedvelt étel, hanem szinte már vallás, de a 400 forint feletti euróárfolyam és a 10 százalékot tartósan meghaladó idején lassan sehol sem érdemes „olcsó vidéki mulatságra” számítani. Itt sem.