A felszámolási költségek körébe került a kisgyerekkel otthon lévők és a nyugdíjas munkavállalók munkabérét a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény módosítása értelmében. A jogszabály-változtatást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) sürgette, ennek eredménye az augusztus 1-jén hatályba lépett törvénymódosítás. A BKIK közlése szerint 

a módosítás a kisgyermekkel otthon lévő, és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek tagjainak járó díjakat érinti, amelyek ezentúl az adós munkáltatót terhelő munkabérrel és egyéb bér jellegű juttatásokkal esnek egy kategóriába.

Az új szabályozás értelmében a szövetkezeti tagok díjai bekerültek a felszámolási költségek körébe, így a jövőben a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőknek: a munkáltató fizetésképtelensége esetén a kisgyerekes és a nyugdíjas szövetkezetek tagjainak is ki kell fizetni a munkabért más tartozásokat megelőzően. Korábban hasonló szabályozás csak az iskolaszövetkezetekre vonatkozott.

20220209 NyíregyházaA Magyar Posta alkalmazottai megkezdték kézbesíteni a február havi nyugdíjkifizetés mellett, azzal egy időben a 13. havi nyugellátást is. A február havi nyugdíj és a 13. havi illetmény összege egy utalványon érkezik, az utalványon a két tételt külön feltüntetve találják a címzettek.Fotó: Sipeki Péter SPKelet-MagyarországKépen:  Török András Nyíregyházán kézbesítette a nyugdíjat Erzsike néninek.
Fotó: Sipeki Péter

A módosítás nemcsak nagyobb biztonságot adhat a leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalókat tömörítő szövetkezetek tagjainak, de a szezonális munkaerőhiányt is csökkentheti.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara célja a törvénymódosítással a szövetkezeti formában munkát vállaló kismamák és nyugdíjasok védelmének erősítése mellett a budapesti vállalkozások munkaerőpiaci nehézségeinek enyhítése volt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a jogalkotók meghallották javaslatunkat, és néhány hét alatt végre is hajtották a szükséges módosításokat – mondta el Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

A BKIK-t és az OSZT-t a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Közész) és a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete kereste meg azzal a céllal, hogy a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény által nyújtott biztosítékok a nyugdíjas és kisgyermekes szövetkezetek dolgozóit is segíthessék. A kisgyermekes szövetkezetek 2021 óta segítik a gyesen, gyeden lévő szülők munkavállalását, a nyugdíjasokat támogató szövetkezeti formát 2017-ben vezették be.