Csaknem 14 százalékos áremelkedéssel számolhatnak azok, akiknél mostanában van a bérleti szerződésük évfordulója. Ez 10-20 ezer forinttal növelheti a meglévő szerződések havi bérleti díjait – hívja fel a figyelmet az Ingatlan.com. Ugyanakkor

akik esetleg a bérleti díjak emelése miatt olcsóbb albérletre váltanának, most még jó időben vannak, mivel széles a kínálat, közel 12 ezer kiadó lakásból lehet válogatni országszerte.

Augusztus közepén Budapesten a kínálati piacon az átlagos bérleti díj 195 ezer forint volt. Ugyanez a megyeszékhelyek közül Debrecenben 136 ezer, Győrben 150 ezer, Tatabányán 130 ezer, Kecskeméten 110 ezer forinton alakult.

Most van a szezonja a lakásbérleti szerződések évfordulójának

Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja legfrissebb elemzésében azzal foglalkozik, hogy számos kiadott lakásnál augusztusban és szeptemberben van az „évforduló”, és sok esetben az mértékéhez kötött az automatikus bérletidíj-emelés. 

Fotó: Móricz István

Júliusban 13,7 százalékos volt az infláció, így akiknél a bérleti szerződésben az éves infláció a bérletidíj-emelés alapja, azok lakástól függően jellemzően 10-20 ezer forintos drágulással számolhatnak, ha maradnak az adott albérletben. 

Fontos, hogy a bérleti szerződésekben az áremelés lehetőségként van feltüntetve, így a tulajdonosoktól is függ, hogy élnek-e ezzel. Megbízható bérlőknél például nem minden esetben szokták érvényesíteni. 

Mindenesetre a a júliusi és az idei évre várható két számjegyű infláció hozzájárulhat a már kiadott albérletek további drágulásához – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ugyanakkor azt is érdemes látni, Európa egyetemvárosaiban a budapestinél jóval drágábbak az albérletek.

A bérleti díjaknál is van megoldás a spórolásra

Akik az albérletpiaci drágulást és a tulajdonos infláció miatti bérletidíj-emelését soknak tartják, azok kisebb, olcsóbb albérletre válthatnak, 

erre pedig talán most van a legjobb lehetőség, ugyanis a tanévkezdés előtti albérletpiaci szezon miatt jócskán megnőtt a kínálat. 

Ők extra keresletet hozhatnak a piacra, csakúgy, mint azok, akiknél ezekben a napokban derül ki, hogy nem jutottak kollégiumi férőhelyhez. Az Ingatlan.com adatai szerint augusztus közepén csaknem 12 ezer kiadó lakóingatlan várt bérlőre országszerte. Ez 19 százalékos bővülés az egy hónappal korábbi szinthez képest.

A rezsicsökkentés csökkentése is érv a váltás mellett az albérletpiacon

Az Ingatlan.com szakértője szerint nemcsak a bérleti szerződés évfordulója miatt kereshetnek sokan olcsóbb lakást, hanem azért is, mert a kedvezőtlen adottságú albérletek rezsiköltségei jócskán növekedhetnek a jövőben. Erre is megoldás lehet, ha a bérlők a jelenlegi bőségesebb kínálatból energiatakarékosabb, olcsóbb és kisebb rezsiköltségű kiadó lakást választanak. Ehhez érdemes megnézni, hol tartanak a bérleti díjak.

 

Az átlagos bérleti díjak a budapesti kínálati piacon augusztus közepén 195 ezer forintot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 145 ezer forinttal. 

Már nyolc kerületben (I., II., III., V., VI., XI., XII., XIII.) legalább 200 ezer forint az átlagos bérleti díj.

A megyeszékhelyeken az összesített átlagos bérleti díj 120 ezer forintra emelkedett a tavalyi 105 ezer forintról, de a különbségek tetemesek. 

  • Székesfehérváron 160 ezer forint az átlagos albérletár, 
  • Győrt és Veszprémet 150-150 ezer forint jellemzi, 
  • Debrecenben a kínálatbővülés 10-15 ezer forintos átlagos bérletidíj-csökkenést hozott, így az átlag 136 ezer forintot tesz ki,
  • Tatabányán 130 ezer, 
  • Kecskeméten 110 ezer forintért kínálják a bérelhető lakóingatlanokat. 

Az albérletpiaci díjak szempontjából Miskolcon, Szolnokon, Kaposváron, Békéscsabán és Salgótarjánban a legkedvezőbbek a díjak, 90 és 100 ezer forintra rúgnak.