A felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait július 21-én hirdették ki, ezután hagyományosan elindul a diákok rohama az albérletekért. Az Otthon Centrum összeállítása szerint 2022 első hat hónapja során kötött bérleti szerződések alapján 

a fővárosban az egyszobás garzonlakások átlagára 125 ezer forint körül alakul, míg vidéken 75 ezer az átlagos bérleti díj. A kétszobás lakások bérleti díja a belvárosban átlagosan 186 ezer forint, a legolcsóbb kétszobás lakásokért a külső pesti kerületekben 143 ezret kell fizetni.

Two happy roommates moving home resting and talking sitting on the floor in the night
Fotó: Shutterstock

Vidéken 98 ezer forint a középérték. Az ennél nagyobb lakásokat főleg több egyetemista közösen bérli, de igazi megtakarítást csak a külső pesti kerületekben és a vidéki városokban lehetett elérni ily módon: egy háromszobás albérletért az idei év első hathavi megkötött szerződései alapján Budán átlagosan 287 ezer forintot kérnek, a pesti belső kerületekben ennél kevesebbet 206 ezret. Ugyanilyen nagy lakásokért a vidéki megyei jogú városokban 168 ezer forint az átlag.

A hazai ellenértékekhez képest nagyságrendekkel magasabb a bérleti díj Londonban, ahol a numbeo.com adatai szerint a külső városrészekben is átlagosan 640 ezer forintnak megfelelő brit fontot kell egy kis egyhálós apartmanért fizetni, a belvárosban viszont már 864 ezer forintnak megfelelő font a díj.

Bécs szintén népszerű az egyetemi hallgatók körében, itt 200 ezer forinttól indulnak a kis lakások a külső kerületekben, az átlag 270 ezer forintnak megfelelő euró két szobáért, míg a belső kerületekben átlagosan 373 ezer forintnak megfelelő összegért lehet kis bérlakást találni. München drágább, az átlag a városközponttól távolabbi fekvésű albérletek esetén 430 ezer forintnak megfelelő euró. Lyon vagy Bologna nem belvárosi területein 500 euró környékére (205 ezer forint), ugyanakkor a turisztikai szempontból is izgalmas városok, például Barcelona esetén inkább 300 ezer forint körüli összegre kell számítani. 

A környező országok fővárosaiban (Pozsony, Ljubljana) a nem belvárosi bérleti díjak 200 ezer forinttól indulnak, Zágrábban ezért az összegért a belső városrészekben is található albérlet, kicsit távolabb 150 ezer forintnak megfelelő kuna a díj.