A várakozásoknak megfelelően a felvételi ponthatárok július végi kihirdetése után magasabb fordulatszámra kapcsolt az albérletpiac – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A kereslet 12 nap alatt több mint 10 százalékkal nőtt, ráadásul újabb élénkülés várható a kollégiumi férőhelyek kiosztása után. A kínálat is bővült: Budapesten 14, a megyeszékhelyeken pedig 16 százalékkal. Bár az új vagy újszerű lakások bérleti díja magasabb, a rezsielőny miatt jó eséllyel megéri ezeket választania a bérlőknek.

Fotó: Kallus György / VG

A várakozásoknak megfelelően felélénkült az országos albérletpiac, miután múlt csütörtökön kiderültek a felvételi ponthatárok – olvasható az ingatlan.com elemzésében, amely az albérletpiaci kereslet és kínálat alakulása mellett arra is választ ad, mennyiért kínálják az új vagy újszerű lakásokat, amelyeknél a magasabb bérleti díj megtérülhet az alacsonyabb rezsi miatt.

„Az albérletpiaci csúcsidőszak rajtját jól mutatja, hogy

néhány nap alatt a kiadó lakások iránti kereslet 10 százalékkal növekedett.

Ennyivel nőtt ugyanis az érdeklődések száma a ponthatárok kihirdetése óta. Itt azonban nincs vége a bővülésnek, augusztus közepén újabb lökést kaphat a kereslet. Akkor derül ki a hallgatók számára, hogy lesz-e a következő tanévben kollégiumi férőhelyük. Akiknek nem jut, azok az albérletpiacon oldhatják meg a lakhatásukat”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kereslet felfutásával a kínálat is bővült.

Budapesten 14 százalékkal több lakóingatlant kínálnak a tulajdonosok a leendő bérlőknek, a megyeszékhelyeken pedig összességében 16 százalékkal több kiadó lakásból lehet válogatni.

A szakértő szerint így 10 500-nál is több lakóingatlan vár bérlőre. 

Arra is számítani lehetett, hogy az új rezsiszabályozás – amely szerint az átlag feletti áram- és gázfogyasztásra magasabb tarifa vonatkozik – az alacsonyabb fogyasztású új vagy újszerű kiadó ingatlanok felé terelik a bérlőket.

A legtöbb esetben ezek magasabb bérleti díjjal vehetők ki, ám az alacsonyabb fenntartási költségek miatt ezt érdemes lehet kifizetnie a bérlőknek, mert így a lakhatásra fordított összes kiadás kisebb lehet

– vélekedett Balogh László.

Az ingatlan.com adatai szerint

Budapesten az új építésű, újszerű vagy korszerűsített ingatlanok átlagos bérleti díja július utolsó napjaiban 200 ezer forint volt, szemben a közepes állapotban lévőkre jellemző 150 ezerrel.

Tehát előbbieknek 50 ezer forintos rezsielőnyben kell lenniük havonta, hogy megérje a magasabb bérleti díj. A fővároson belül jelentős eltérések láthatók, az egyik legnagyobb kínálatú XIII. kerületben az új építésű vagy újszerű albérleteknél 200 ezer forint az átlagos bérleti díj, a közepes állapotú társaiknál ugyanez 185 ezer. Vagyis ebben a városrészben mindössze 15 ezer forinttal alacsonyabb rezsinél már „megtérül” a magasabb bérleti díj.

A megyeszékhelyek, azon belül a nagyobb egyetemvárosok piacait nézve kiderül, hogy Debrecenben a korszerű albérletek 148 ezer forintos átlagos bérleti díja 58 ezerrel haladja meg a közepes állapotban lévőkét, Szegeden az előbbiek 149 500, utóbbiak 90 ezer forinttal szerepelnek a kínálatban. Pécsett 20 ezer forint az eltérés, mivel 140 ezerért kínálják az új vagy újszerű ingatlanokat, a rosszabb állapotúaknál 120 ezer forint az átlag. Az említett különbségek miatt fontos, hogy a bérlőjelöltek a szerződéskötés előtt nézzék meg az adott lakás fogyasztását, rezsikiadásait, a közös költséget, és ez alapján döntsenek.