BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gulyás az OMSZ-ügyről: augusztus 20. csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban

Az augusztus 20-i – végül elhalasztott – tűzijáték idejére vonatkozó téves időjárás-előrejelzés nem is az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban – ezt mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek a menesztéséről a Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón.

Gulyás Gergely azután kapott számos kérdést a témában, hogy az OMSZ irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette a munkavégzés alól Radics Kornéliát, az OMSZ vezetőjét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát. Augusztus 20-án, szombaton, a nemzeti ünnepen a várható kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztották a fővárosi tűzijátékot. Azonban, miután az előre jelzett viharos idő elmaradt, a meteorológiai szolgálat számos kritikát kapott. 

OMSZ időjárás, leváltások téma Meteorologists collect data with meteorological instrument to forecast the weather isometric 3d vector illustration concept banner, website, landing page, ads, flyer template
Fotó: Shutterstock


A Miniszterelnökséget vezető miniszter az ezzel kapcsolatos újságírói felvetésekre a kormányinfón azt válaszolta: 

a hétvégi téves előrejelzés nélkül is megtörtént volna a leváltás, mivel a meteorológiai szolgálattal más kompetenciaproblémák is voltak az elmúlt időszakban.

Ezért is született döntés korábban arról, hogy az Agrárminisztériumtól a Technológiai és Ipari Minisztérium irányítása alá került a szervezet.
Megerősítette, hogy 

Palkovics László miniszter döntött a menesztésről, de a kormány azzal teljes mértékben egyetért.

Hozzátette, hogy a mostani leváltással kapcsolatos kritikák mellett az OMSZ-t érintő szakmai bírálatokkal is lehetett találkozni a nyilvánosságban.
Az OMSZ tizenöt vezetője kedden állásfoglalást adott ki, amelyben azt írták, az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamatban olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagymértékben rátelepedett előrejelzéseik kiadására, kommunikációjára, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. 

Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották, és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek

– közölték, követelve egyúttal az operatív törzs döntéshozatalainak felülvizsgálatát, továbbá Radics Kornélia és Horváth Gyula menesztésének visszavonását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.