Az Országos Meteorológiai Szolgálat téves előrejelzése miatt a nemzeti ünnep biztonságáért felelős operatív törzs elhalasztotta az augusztus 20-i tűzijátékot – írta meg az Origo. Az OMSZ 80-90 százalékos valószínűséggel jelzett esőt és erős széllökéseket az ünnepi tűzijáték idejére, azonban ebből semmi nem valósult meg. A tűzijátékot végül augusztus 27-én pótolják be.

Budapest, 2022. augusztus 18.Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon 2022. augusztus 18-án.MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A 2006-os tűzijáték alatt hatalmas vihar csapott le a rendezvényre, és öt ember az életét vesztette. Ennek az esetnek az emléke ösztönözte óvatosságra a hatóságokat. A nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs szombaton 12 órakor kezdett ülésezni, hogy megtárgyalják a tűzijáték megrendezésének lehetőségét. Az OMSZ erre az ülésre küldte el a jelentését, miszerint a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek. Ez alapján határozott úgy a testület, hogy a fővárosi eseményt elhalasztják.

A MÁV már közölte, hogy az elhalasztott augusztus 20-i tűzijáték miatt nem közlekednek éjszakai többletvonatok, HÉV-ek és mentesítő buszok. Az eredeti, augusztus 20-i rendezvényre a vasúttársaság extrakocsikat indított volna el, hogy az eseményről biztosítsák a könnyű hazajutást. Ezt a segítséget azonban nem biztosítják majd augusztus 27-én, a tűijáték pótnapján.

Ugyan a fővárosi tűzijáték, amit Európa legnagyobb tűzijátékaként harangoztak be, elmaradt, sok más ünnepi programot megtartottak augusztus 20-án. Kovács Zoltán, a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Facebook-oldalán közölte, hogy a rossz idő ellenére minden megtartott ünnepi rendezvényt biztonságosan lebonyolítottak. Kovács Zoltán közölte, hogy a budapesti programokon több tízezren vettek részt.