Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) közölte, hogy az eredetileg szeptember végére tervezett jogdíjfelosztást öt héttel a határidő vége előtt zárta le. A jogdíjfelosztásban közel hétezer különböző műsor adatát dolgozta fel, a műsorok összesített vetítési ideje meghaladta a 470 ezer percet, vagyis 327 napot. Az év során volt olyan műsor, amelyet kilenc alkalommal is megismételtek. 

A jogdíjfelosztás eredményeként 73 előadó jogdíja haladta meg az egymillió forintot. A tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész együttes díjazása megközelíti a hetvenmillió, míg a kifizetésre kerülő jogdíjak átlagos mértéke az ötvenezer forintot.

Képen: Pásztor Anna énekesnő, színésznő, koreográfus, táncművész és dalszövegíró - MC Jammin
Fotó: Pesthy Márton / Veszprém Megyei Napló

Az életkörülményeiket érintő várható negatív kilátások miatt az előadók nagy számban kérték az EJI-t, hogy hozza előre a televíziós ismétlési jogdíjak felosztást, és még augusztus 31. előtt fizesse ki a jogdíjakat. Az EJI elnöksége pár nap alatt, már július végén reagált az igényre, és úgy határozott, hogy rendkívüli intézkedésekkel öt héttel korábbra hozza a televíziós ismétlési jogdíjak felosztását, hogy enyhítse a magyar színészek, zenészek túlnyomó többségét különösen kedvezőtlenül érintő változások hatását – olvasható az egyesület közleményében.