Az iskolakezdés átlagosan 20-30 ezer forintba kerül gyermekenként, ám ez az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a Regio Játékkereskedelmi Kft. a saját felmérése alapján.

20220707 MiskolcEgyelőre még nincs tolongás a boltokban, de néhány szülő és diák már júliusban elkezdi a tanszereket beszerezni. Illusztráció.Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

A felmérés a Regio Játék saját értékesítési adatain, valamint egy 2022. július 22–28. között elvégzett online kutatáson alapul, amelyben 1153 általános iskolás korú gyermeket nevelő szülő vagy nagyszülő vett részt. A kutatás nem reprezentatív, ugyanakkor alkalmas a magyar családok véleményének feltérképezésére 

A vállalat online vásárlás esetén 7 százalék, míg hagyományos vásárlásnál 10 százalék kosárérték-növekedéssel számol az előző évhez képest.

A nagy bevásárlásra a magyar családok jelentős része tudatosan készül anyagilag – állapították meg a felmérésben.

Németh Szilárd bejelentést tett a családi pótlékról

Kétszer utal családi pótlékot augusztusban a Magyar Államkincstár. A kormány a dupla kifizetéssel csökkenteni akarja a családok iskolakezdéssel járó anyagi terheit.

Gyaraki Dávid, a Regio Játék marketingvezetője a közleményben az idén az átlagos áruházi vásárlás értékét 7513 forintra, míg az online vásárlást 10 800 forintra becsülte.

A felmérés szerint az alapvető tanszerekre a megkérdezett családok közel fele 10–20 ezer forintot, egynegyede pedig akár 20–30 ezer forintot költ.

A marketingvezető kiemelte, hogy a beiskolázási költségek lényeges részét az iskolatáska teszi ki, a szülők 65 százaléka vásárol az idén újat, jellemzően 10–20 ezer forintért. 

A megkérdezettek szerint új iskolatáskát tízből hat családban akkor vásárolnak, ha az előző tartóssága már nem megfelelő. A döntés során pedig a kényelem, az ergonómia és a tartósság a három legfontosabb tényező. Tízből kilenc család tudatosan készül anyagilag a szeptemberi tanévkezdésre, a válaszadók 70 százaléka szerint legalább 50 százalékkal drágábban lehet beszerezni a felszereléseket, ez pedig tízből nyolc családnak nagy terhet jelent.