„Nem tudom megmondani, hogy végig tudjuk-e csinálni az évet” – erről beszélt Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Mint mondta, továbbra sem látják tisztán Budapest idei költségvetését. Elismerte, hogy bizonyos bevételi számok felülteljesülnek majd, de a költségek is egyértelműen elszálltak.

KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus
Fotó: Bruzák Noémi

Erre példaként hozta, hogy csak az idei kamatkiadást 

7,1 milliárddal tervezték alul a drasztikusan megnövekedett kamatkörnyezet miatt.

Nem a tőke-visszafizetés mértéke emelkedett, az 2019 óta változatlan. Viszont az év elején még 3 százalék körül alakult a Buborhoz kötött kamatláb, de mostanra 12 százalékra szaladt fel. Ez azt jelenti, hogy 4 milliárd helyett 11 milliárd forintot emésztenek fel a kamatok. Ez a körülmény természetesen nem csak Budapest működését nehezíti.

Így jön össze a tízmilliárdos fővárosi hiány

Kiss Ambrus egyébként nem először vetíti előre Budapest csődjét: 2021-ben az őszre, az idén a választások utánra jósolta ezt a szcenáriót. Mindenesetre ezúttal is számos financiális problémát megemlített, így például az energiaárrobbanás miatt a közvilágítás önmagában 5 milliárddal többe kerül. Általánosan a rezsire és az egyes intézmények élelmezésére plusz egymilliárd forintot különítenek el. Ennél jóval súlyosabb kérdés a BKV ügye, amely csak energiaoldalon 21 milliárdos kiegészítést igényelne, illetve jelen állás szerint 

a cég kiadásai összességében 24 milliárddal haladhatják meg a bevételeket.

Szó van róla, hogy a kormányzat 14 milliárddal beszállhat a fővárosi tömegközlekedés energiaár-kompenzációjába, de erről egyelőre az egyeztetések se indultak meg.

Kivéreztetés helyett brutális rekordot hozott az ipa felezése

A főpolgármester-helyettes ugyanakkor a VG kérdésére azt is ismertette, hogy az iparűzési adóbevétel (ipa) során tetemes plusz folyhat be 2022-ben a tervezetthez képest. Mintegy 14 százalékos, 20 milliárd forintos többletet prognosztizálnak. Ezzel 167,5 milliárd helyett csaknem 191 milliárd teljesülhet. Vagyis az ipa megfelezése miatt jósolt kivéreztetést nem igazolta vissza az élet.

Utolérte a spórolás a díszkivilágítást és a fűtést is

A helyzet persze ettől függetlenül nem egyszerű, ezért a városvezetés szeptembertől spórolási csomagot vezetne be. Erről augusztus végén szavaz a közgyűlés. Az előterjesztés értelmében 

a következő hónaptól két órával rövidítenek a díszkivilágítás időtartamán,

 télen éjfél helyett este 10 órára, nyáron hajnali 1-ről este 11 órára hozzák előrébb a díszkivilágítás végét. Ezzel 0,86 gigawattóra energiát takarítanának meg Karácsony Gergelyék, ami egy évre vetítve négy nap energiaigényének felel meg Budapesten.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Ezenfelül azt is elrendelnék, hogy a fővárosi cégeknél és intézményeknél – amelyek nem folytatnak ellátási tevékenységet – telente legfeljebb 21 fokra lehessen felfűteni a helyiségeket, nyaranta pedig a klímát nem lehetne 25 fok alá állítani.

Ez várhat Budapestre Karácsonyék szerint

Kiss Ambrus három lehetséges forgatókönyvet tud elképzelni az idénre. Vagy sikerül folyószámlahitel nélkül zárniuk az évet, vagy nem sikerül, ám ebben az esetben megsértik a stabilitásról szóló törvényt. Viszont likvidek maradnak. A harmadik eshetőség a már említett csőd. Ezeket a kereteket írásba is foglalják, és 

ennek megfelelően módosítják Budapest ez évi költségvetését.

A fővárosnak egyébként maximum 25 milliárd a folyószámlahitel-kerete. Ugyanakkor arra találtak módot, hogy a Budapest Film 99 milliós finanszírozását megemeljék 200 millióval, illetve egy átcsoportosítással 150 millió forint támogatásra is kiírnak pályázatot színházaknak és befogadóhelyeknek.