A jegyeket kezelési költség levonása nélkül, az utas kérésére téríti meg a vasúttársaság, ha az egy útra szóló vagy menettérti jegy érvényessége részben vagy egészben augusztus 19-én 18 óra és 20-án 6 óra közötti időszakra esett. 

A visszatérítési igényt legkésőbb augusztus 31-ig lehet benyújtani a vasúti pénztárakban és az ügyfélszolgálatokon 

– közölte a MÁV a VG-vel.

vasút
Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország

Közleményükben felidézték, hogy péntek este hat órakor a heves vihar miatt fa dőlt a vasúti pályára Ódinnyés és Székesfehérvár között. A felsővezetéket is leszakította, illetve megrongálta, ezért átmenetileg mindkét vágányon szünetelt a vonatforgalom. A kidőlt nyárfát a katasztrófavédelem távolította el, ezután tudta megkezdeni a MÁV a helyreállítást az egyik vágány fölött. Hajnali három után azon a vágányon megindulhatott a vonatforgalom.

A MÁV szakemberei éjszaka és napközben is – nehéz időjárási körülmények között – folyamatosan dolgoztak, dolgoznak a felsővezeték helyreállításán, amellyel az időjárástól függően várhatóan szombat késő délután végeznek. A vezeték körülbelül 50-100 méteren szakadt le, tíz tartószerkezetet kellett cserélni, javítani. Emellett másfél kilométeren szabályozni, három kilométeren pedig ellenőrizni szükséges a rendszert. 

A székesfehérvári és a csatlakozó vonalakon késő este, éjszaka állhat helyre a menetrend.

A korlátozások, jelentős késések, vonatelmaradások a székesfehérvári, a dél- és az észak-balatoni, valamint a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém-vonalon közlekedő járatokat érintik. Szombat hajnaltól az elővárosi vonatok helyett járnak csak pótlóbuszok Gárdony és Székesfehérvár között. Délutántól a Z30-as vonatok Gárdonyig közlekednek, ahonnan pótlóbusszal, illetve a távolsági vonatokkal is továbbutazhatnak az utasok. A G43-as vonatok Kápolnásnyék állomásig közlekednek, ahol átszállást biztosítanak a zónázókra. Ellenkező irányban a G43-as vonatok Kápolnásnyékről indulnak. Az utasok a zónázókkal utazhatnak Kápolnásnyékre. A távolsági vonatok közlekednek az érintett Gárdony–Székesfehérvár-szakaszon, és Gárdonyban is megállnak. Ezeknél azonban előfordulhatnak 20-30, esetenként 30-60 perces késések – tudatta a vasúttársaság, elnézést kérve az utasoktól.

Azt is közölték, hogy 

a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém, a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca, a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa, illetve Keszthely között közlekedő vonatok felármentesen vehetők igénybe további intézkedésig, visszavonásig.

Az ügyben Vitézy Dávid közlekedési államtitkár is megszólalt szombaton. Szerinte sem az utastájékoztatást, sem a közlekedési alternatívakat nem sikerült megszervezni a Székesfehérvár közelében történteket követően, ezért ő is elnézést kért az utasoktól, egyúttal jelezte: a jövőre létrejövő országos közlekedésszervező egyik fő feladata az utastájékoztatási és forgalmi folyamatok új alapokra helyezése lesz.