Augusztusban az államháztartás – önkormányzatok nélkül számolt – központi alrendszere 236,2 milliárd forint hiánnyal zárt, ami csaknem két és félszerese az egy évvel korábbi 97 milliárdos deficitnek. Ezzel az első nyolc hónapban, azaz augusztus végéig felhalmozott hiány 2872,7 milliárd forintra duzzadt, elérte az egész évre jóváhagyott összeg 91,1 százalékát, és másfélszerese volt az egy évvel korábbi 1900,7 milliárd forintnak – derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) ma kiadott részletes tájékoztatójából.

pénzügyminisztérium
Fotó: Kallus György / Világgazaság

Augusztus végéig a központi költségvetés 2964,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 144,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 236,1 milliárd forintos többletet értek el. A központi alrendszer augusztus végéig elkönyvelt bevételei az előző év azonos időszakához képest 3363,5 milliárd forinttal, 21,3 százalékkal nőttek, a kiadások 4335,5 milliárd forinttal, 24,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának teljesítését.

A bevételekről szólva a PM jelentése kiemelte, hogy augusztus végéig az előző év azonos időszakához képest 14,5 százalékkal magasabban teljesültek az adó- és járulékbevételek, és nőttek az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések.

A költségvetés kiadásai közül magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest a lakástámogatások, az uniós programok kiadásai, valamint a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is.

Ami a főbb bevételi sorokat illeti, augusztus végéig az általános forgalmi adóból 4346,2 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbit 990,0 milliárddal, 29,5 százalékkal haladta meg. A jövedéki adóból származó bevétel augusztus végéig 815,4 milliárd forintot tett ki, ez 23,8 milliárd forinttal több az egy évvel korábbi bevételnél. A személyi jövedelemadóból származó bevétel az év nyolc hónapjában 1620 milliárd forint volt, 262,8 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbi összegnél. A bázisidőszaktól való eltérést a bérek növekedése és a gyermeket nevelő szülők részére történő egyszeri adó-visszatérítés együttes hatásával magyarázza tájékoztató. Az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések augusztus végéig 309,6 milliárd forintot tettek ki, ennek meghatározó tételei a kvótaértékesítésből származó 96,0 milliárd forint és a frekvenciahasználati jogosultság értékesítéséből származó 150,2 milliárd forint.

A kiadási oldalon augusztus végéig a nyugdíjkiadások 3152,9 milliárd forintban teljesültek, ami 527 milliárd forinttal, 20,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának kiadásait.

Az Egészségbiztosítási Alapból gyógyító-megelőző ellátásokra fordított kiadás augusztus végéig 1436,3 milliárd forintot tett ki a tavalyi év azonos időszakának 1192 milliárdos kiadásával szemben. A költségvetési szervek kiadásai mérlegsoron augusztus végéig 4465,7 milliárd forint kiadás teljesült, 1,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadásból 2731,0 milliárd forint a személyi juttatásokra és a munkaadókat terhelő járulékokra kifizetett összeg, 9,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjaihoz képest, ebben benne van a fegyveres szerveknél kifizetett egyszeri szolgálati juttatás (a fegyverpénz) is.

A 982,3 milliárd forint összegű nettó kamatkiadás 349,0 milliárd forinttal lett több, mint az előző év azonos időszakában, amit a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával, az előző évitől különböző hozamokkal és finanszírozási szerkezettel magyaráz a Pénzügyminisztérium jelentése. A központi költségvetés adóssága augusztus végéig 3542,6 milliárd forinttal növekedett, és 44 240 milliárd forinton állt.

A költségvetés helyzetéről ma Varga Mihály pénzügyminiszter is beszélt a Közgazdász-vándorgyűlésen, és közölte: az idei hiánycélt megemeli a kormány, a jövő évi költségvetést pedig módosítani kell.