Júliusban a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 1,3 millió vendég összesen 3,8 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 15 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a tavalyi magas bázis következtében – 10 százalékkal csökkent 2021 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint kétszeresére emelkedett. 

2022. január–júliusban a belföldi vendégek 55, a külföldiek 290 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.  A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 47 százalékát regisztrálták.

Fotó: Lang Róbert

A belföldi vendégek száma 8,9 százalékkal, a vendégéjszakáké 10 százalékkal csökkent. A vendégszám 827 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,4 millió volt. Az éjszakák 58 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva 8,9 százalékkal csökkent. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 19, illetve 3,1 százalékkal mérséklődött a tavaly júliusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a belföldivendég-éjszakák 38, illetve 12 százalékát regisztrálták.

 

A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt több mint kétszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 493 ezer vendég összesen 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 63 százalékát szállodákban töltötték, ahol több mint kétszeres bővülés történt 2021 júliusához mérten.