Égbe szökő alapanyagárak, szakemberhiány, elszálló rejtett költségek, erre kell felkészülnie annak, aki szeretné újjávarázsolni otthonát: a Haszon piackutatása szerint a nagyáruházak polcairól falicsempét 3000–6000 forintért emelhetünk le kartononként, ami egy év alatt 30-50 százalékos emelkedés. A laminált padló négyzetméterára 2500–13 000 forint közt mozog, ha pedig 15 literes fehér festéket vennénk, az 7000–11 000 forint közt szerezhető be. 

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Egy egyszerű, de komplett konyhabútor alsó hangon 70–100 ezer forintot kóstál, egy saját tervezésű, asztalos által készített konyhaszekrény még munkadíj nélkül is ennek az árnak a többszöröse. Nem csoda, hogy reneszánszukat élik a közösségi oldalak használtbútor-csoportjai – írta a szaklap vasárnap. 

Az általuk megkérdezett vízvezetékszerelővel előfordult, hogy a reggel megrendelt bojlere délután már 3000 forinttal többe került. Raklaponként változik a faanyag ára is, az elektronikai alapanyagokból pedig extrém hiány van. 

Az alapanyagárak megugrása a koronavírus-járvány hatásainak és a kereslet növekedésének tulajdonítható. Az ellátási problémákat az orosz–ukrán háború kitörése csak tovább mélyítette. A felújítási támogatás tehát egy kedvező konstrukció, de jótékony hatását az elmúlt időszak építőipari történései jócskán tompították. Az azonban nem vitás, hogy még így is nagyon fontos szerepe van. A statisztikai hivatal adatai szerint ugyanis a magyar lakások 60 százalékának szüksége van a renoválásra.