Egyre aktívabbak a külföldről támogatott civil szervezetek szószólói, akik elfogult állításaikkal támadják nemcsak a magyar kormányt, hanem a közigazgatási rendszer független hatóságait és a bíróságokat is – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

20220922 Budapest Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökefotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzet 20220922 budapest GVH elnoke rigo csaba balazs havran zoltan magyar nemzet
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Kijelentette: felelőtlennek tartja ezeket a minden szakmai alapot nélkülöző állításokat. 

A GVH-val kapcsolatban rendszerint elfelejtik megemlíteni, hogy a nemzeti versenyhatóság közvetlenül uniós versenyjogot is alkalmaz, a magyar versenyjog kartelltilalmi és az erőfölénnyel való visszaélésekre vonatkozó rendelkezései pedig szó szerint megegyeznek az uniós versenyszabályokkal – utalt rá a hivatal elnöke.

A versenyhatóság első embere emlékeztetett: a „megmondó” szakemberek már szeptember közepén elkezdték kritizálni a novemberben felállítani tervezett Integritási Hatóságot, holott az erről szóló végleges törvénytervezetet még nem is láthatták, mivel az Országgyűlés szeptember 26-án kezdte meg az őszi ülésszakát. Előre hangot adnak annak, hogy mi nem lesz elegendő Brüsszelnek, miközben még nincs is döntés. Emellett nem veszik a fáradságot, hogy megismerjék a magyar kormány és a független hatóságok korrupcióellenes munkájának eredményeit. A tevékenységük rendkívül káros, mert rontják hazánk hírnevét és pozícióját az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseken.

Pedig a számára az uniós jogszabályok és a hazai versenytörvény jó néhány eszközt biztosít ahhoz, hogy vigyázzunk a hazai piaci versenyre. Tehát az állításokkal ellentétben erős jogosítványaink vannak. Sokszor kettős jogalapon bíráljuk el az ügyeket. A versenytanács a 2010 utáni évtizedben a megelőző időszakhoz képest kétharmaddal több bírságot szabott ki, mintegy 44,6 milliárd forintot, versenykorlátozó magatartások miatt. A tavalyi esztendő pedig a kartellek elleni sikeres küzdelem éve volt – mutatott rá.