Az idén visszafogott növekedést mutatta az albérletpiac, a korábbi gyors ütemű lakbéremelkedések után 2022 augusztusában további jelentős lassulást jelez a KSH-ingatlan.com ma közzétett lakbérindexe. E szerint augusztusban az előző hónaphoz mérten országosan 1,5, Budapesten 1,3 százalékkal nőttek a bérleti díjak.

Az előző év azonos időszakához képest augusztusban országosan 23, Budapesten 25, a 2015. évi bázisidőszakhoz viszonyítva pedig 72, illetve 64 százalékkal voltak magasabbak a lakbérek – olvasható a KSH honlapján közzétett jelentésben.

 

Az hatását is figyelembe véve, azaz reálértéken az albérletárak még mindig járvány előtti szinten vannak, de a 2020. januári csúcstól már elmaradtak – mutatott rá Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, jelezve, hogy augusztus a felsőoktatási tanév indulása előtt főszezont jelent a piacon.

Az országos albérletpiac ott folytatta, ahol korábban abbahagyta. Éves szinten júliushoz hasonlóan augusztusban is jelentős lakbéremelkedésre került sor, de 

harmadik hónapja tart az albérlet-áremelkedés lassulása.

Szeptember végén Budapesten a bérelhető lakóingatlanok havi átlagos díja 200 ezer forint volt – közölte az ingatlan.com. A három legdrágább kerület az V., a II. és a XII., ezekben a városrészekben 245–280 ezer forint az átlaglakbér. Budapesten belül a XXIII. kerület a legolcsóbb 135 ezer forintos összeggel, utána következik a X., a XV., a XVIII., a XIX. és XXI. egyaránt 150 ezres bérleti díjjal. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Budapesten a 150 ezer forint alatti albérletek aránya a tulajdonosok kínálatában 24 százalékot tett ki szeptember végén.

A megyeszékhelyek közül Veszprémben és Székesfehérváron a legdrágább, átlagosan  150-150 ezer, Debrecenben 145 ezer, Győrben 135 ezer, Szegeden 130 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forint az átlagár. Veszprémben a legalacsonyabb, Salgótarjánban a legmagasabb a 150 ezer forint alatti albérletek aránya.

A megyeszékhelyek közül Székesfehérvár és Veszprém a legdrágább város, itt szintén 150 ezerért kínálják a kiadó lakásokat. Debrecenben 145 ezer, Tatabányán és Győrben 135-135, Szegeden 130, Miskolcon pedig 100 ezer forintért. 

A megyeszékhelyeken a legolcsóbb, 100 ezer forint alatti kategóriába sorolható Debrecenben, Győrben, Tatabányán, Székesfehérváron és Veszprémben a kínálat 7–16 százaléka, a másik véglet Salgótarján és Kaposvár, ahol a kínálat 87, illetve 70 százalékát adják az ennyiért bérbe vehető lakóingatlanok.

Apadt a kínálat

Jelentősen csökkent a hirdetések száma január és augusztus között, ami döntően a fővárosi visszaesésből adódott a KSH közlése szerint. Az idén a 2020. január–augusztusihoz képest 19, a tavaly év azonos időszakához mérten 23 százalékkal kevesebb ingatlant kínáltak bérbeadásra, a hirdetések 59 százaléka fővárosi, 27 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.