BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassulni látszik az áremelkedés az albérletpiacon

Az országos albérleti díjak átlagosan 23 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbi árakhoz képest, tehát még mindig tekintélyes a drágulás éves mértéke.

Bár éves szinten még mindig erőteljes és gyorsuló drágulás látható az országos albérletpiacon, havi szinten már a lassulás jelei láthatók – áll a KSH-Ingatlan.com legújabb – júliusi változásokat bemutató – lakbérindexéhez készült elemzésben, amelyből kiderülnek a kínálati piacra augusztus végén jellemző átlagos bérleti díjak.

Lassuló tendenciát mutat a tempós drágulás

A KSH-Ingatlan.com lakbérindex szerint országosan közel 23 százalékkal, a fővárosban pedig majdnem 25 százalékkal voltak magasabbak az átlagos bérleti díjak, mint egy évvel korábban. 

A koronavírus-járvány negatív hatásait már 2021 februárjában maga mögött hagyta az albérletpiac, azóta lényegében folyamatos volt a drágulás. Július sorrendben a harmadik idei hónap, amikor az éves lakbéremelkedés üteme meghaladta a 20 százalékot. Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt figyelembe véve, azaz reálértéken a mostani átlagos bérleti díjak elmaradnak a járvány előtti csúcspontoktól

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Júliusban az előző hónaphoz képest országos átlagban 2,3 százalékkal, Budapesten pedig 3 százalékkal nőttek a bérleti díjak, ez pedig lassulást jelent a júniusi havi szinten mért 3,8 és 4 százalékos növekedéshez képest. Az augusztusban látott kínálatbővülés azt vetíti előre, hogy a bérleti díjak drágulási üteme tovább lassulhat

– tette hozzá.

albérlet, lakás, piac, lakáspiac, lakásárak, albérletpiac
Fotó: Shutterstock

Mennyiért bérelhetünk a fővárosban és a megyeszékhelyeken?

Az Ingatlan.com elemzésében összegyűjtötte, hogy augusztusban mennyiért kínálták a bérlőknek a kiadó lakóingatlanokat a tulajdonosok. A budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak. A legolcsóbb került a XXI., ahol éves szinten nem nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon, a több városrészben viszont 4–64 százalékos volt az emelkedés. A részletes fővárosi adatokból látszik az is, hogy a 195 ezer forintos átlag feletti összeg jellemezte az V., II., XII., VI., I., III., XI., XIII. és XXII. kerületet.

Európa egyetemvárosaiban a budapestinél jóval drágábbak az albérletek

A diákok által kedvelt garzonlakások átlagos bérleti díja Budapesten 125 ezer, vidéken 75 ezer forint.

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legmagasabbak az árak, 160 ezer forint az átlagos bérleti díj. 

Majd Győr és Veszprém következik 150-150 ezer forintos összeggel. A legdrágábbak között van még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt.

Bár a legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám ezek 90–97 ezer forintos átlagos bérleti díja is 21–29 százalékos emelkedést tükröz éves szinten. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.